ANNONS

Sämre sockerskörd i Europa

Sockerbruken har öppnat upp runt om i Europa men det ser ut att bli ett tufft år på grund av torka. Betodlarna skriver på sin hemsida hur torka slagit hårt mot de stora sockerproducerande länderna i Europa.

Det odlas mycket sockerbetor i Frankrike, Tyskland och Nederländerna och där har skördepotentialen minskat på grund av torkan. Exakt hur hårt det torra värdet slagit återstår att se då det är svårt att göra prognoser. Men den franska betskörden förväntas minska med 1 ton socker per hektar i genomsnitt. Även den tyska medelskörden förväntas bli mindre än vanligt.

Kampanjerna runt om i Europa kommer att bli utmanade i energikrisens spår. Många av bruken har gått över till naturgas för att minska sitt koldioxidavtryck men nu ser det ut som att produktionen tvingas ta flera steg i fel riktning, sett ur ett klimatperspektiv. De sockerbruk som kan väljer nu att elda med kol eller olja för att säkerställa produktionen. På sockerbruket i Örtofta är man orolig för att inte kunna klara produktionen om det blir brist på naturgas och betor från Sydskåne skeppas därför till Danmark.

Vill du se mer om detta kan du titta på inslag i Lantbruksnytt som du hittar här.

När det kommer till sockerpriset ligger priset fortfarande relativt högt på världsmarknaden. Sockerpriset är delvis bundet till oljepriset. Om oljan blir dyr i världen öppnar det för stora sockerproducerande länder att öka sin etanoltillverkning.

Den ekonomiska situationen i världen och Europa påverkar även priserna. Ökade kostnader för insatsvaror talar för att prisnivån kommer att gå upp men tuffare levnadsvillkor och hög inflation kan dock dämpa konsumtionen av socker och priset går ner.

 

Relaterade artiklar