ANNONS

Sima öppnar med världsnyheter

En av de första presskonferenserna på årets Sima-utställning i Paris hölls av däckjätten Trelleborg. De har i år fått guldmedaljen i Simas Innovation Award för sitt Variable Inflation Pressure, VIP. Tillsammans med Fendt har man utvecklat ett system med sensorer, ventiler och en kompressor för att justera däcktrycket på tröskors främre hjulpar. En tröska med moderna TM3000 IF-däck pendlar normalt sett mellan 1,2 och 2,2 bar med tekniken, medan en maskin utan utrustningen har ett däcktryck för att klara tröskans maxlast.

Kapaciteten ligger på ungefär 0,1 bar per minut vid ökning av tryck och 0,7 bar per minut vid utsläpp av luft. Detta innebär att däcktrycket utan problem hinner med att justeras, eftersom det tar tid att både fylla och tömma spannmålstanken.

För dem med lutande fält är tekniken ännu ett plus, då VIP kan sätta separata däcktryck på höger respektive vänster sida av maskinen. Detta ger ökad säkerhet och förarkomfort, enligt Trelleborg.

VIP kommer att genom gå finjusteringar under 2017 och beräknas vara redo för försäljning på tröskor från Massey Ferguson och Fendt till nästa år. Med ett däck av dimensionen 800/70R32 som arbetar med ett konstant tryck för tröskans maxlast handlar det om en skillnad på 30% i kontaktyta mellan tom och full tank på tröskan.

Bednar visade upp sin såmaskin Omega OO 6000L, vilken även finns som kombiversion. Effektbehovet för en sexmeters maskin beräknas till mellan 160 och 250 hästkrafter. Det är en bearbetande såmaskin med billarna efter återpackingshjulen.

Det som utmärker maskinen är att den förutom tallrikar i X-formation har en rad med veckade tallrikar innan återpackningen. Det ger en annan typ av genomskärning när man kör i mycket växtrester. Maskinen finns även med arbetsbredd om 3 och 4 meter.

Relaterade artiklar