ANNONS

Smarta trädgårdsredskap

Husqvarna har länge legat i framkant när det gäller produktutveckling inom professionell park- och grönyteskötsel. Nu tar man nästa steg med fler smarta framtidsidéer som uppkopplade batterier, en smartphone-app som överblickar arbetet på fältet och den superintelligenta häcksaxen.

Tänk om din grästrimmer kunde kommunicera med din smartphone? Det låter kanske som en utopi men tekniken är på gång och det kommer att öppna helt nya möjligheter för alla som jobbar inom park- och grönyteskötsel.
Husqvarna är först ut med en prototyp på en helt ny typ av batterier med inbyggd Bluetooth-uppkoppling. Det handlar om ett högteknologiskt batteri som när det ansluts till ett verktyg kopplar upp det mot internet. Vilket i sin tur gör att en användare eller arbetsledare hela tiden under arbetsdagen kan få information om maskinens kapacitet, jobbstatus och servicebehov, varna för höga vibrationer med mera.
– Uppkopplade batterier som i realtid förser användaren med information är den största innovationen inom vår industri sedan motoriseringen av utomhusredskapen. Det säger Kai Wärn, VD för Husqvarna Group.
De nya uppkopplade batterierna är en vidareutveckling av online-tjänsten Husqvarna Fleet Services som lanserades 2014.
Just nu ligger Husqvarna dessutom i startgroparna för att introducera en app-version av Fleet Services vilket ytterligare kommer att underlätta arbetet ute på fältet.
För att verkligen visa vilka utvecklingsmöjligheter som finns när det gäller just batterier som är uppkopplade mot internet har Husqvarna även tagit fram en unik designidé om hur intelligent en häcksax faktiskt skulle kunna bli. batteri_270_apsis

Husqvarna Fleet Services är online-tjänsten som hjälper arbetsledare inom park- och grönyteskötsel att planera och organisera arbetet. Genom den trådlösa sensorn som sätts på maskinen registreras drifttid, varvtal, temperatur och produktivitet med mera. Data som sedan tankats över till en webb-plattform där den kunnat överblickats och bearbetats.
Med nya smartphone-appen som lanseras inom kort kommer tjänsten att bli ännu mer användarvänlig och involvera all personal. Hela teamet kan följa arbetet direkt i telefonen, dela information med varandra och till exempel få utförliga detaljer kring ett visst uppdrag på en gemensam karta.
Relaterade artiklar