ANNONS

Solel och Silverbill på Brunnby

Intresset för att använda solenergi ökar i Sverige. Men hur lönsamt är det för lantbrukare att satsa på solel? Frågan besvaras i JTI:s monter på Brunnby Lantbrukardagar utanför Västerås i början av juli. Där ska också JTI:s vd dela ut årets Silverbillen-stipendium.
– Lönsamheten för lantbrukare som satsar på solel är just nu beroende av en rad omständigheter, säger Ola Pettersson, forskare på JTI.
Tillsammans med en grupp aktörer från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Lantbrukarnas Riksförbund, Uppsala universitet, Energikontoret i Mälardalen, Herrljunga elektriska och Solkompaniet, har han försökt bestämma hur mycket solel det är realistiskt att man skulle kunna använda i det svenska lantbruket och hur lantbrukare kan få lönsamhet på en solel-satsning. Projektet har finansierats av Energimyndigheten, och resultaten från projektet ska redovisas på Brunnby, både i montern och vid korta seminarier båda mässdagarna.
– De enkla råden för att få lönsamhet är att lantbrukaren ska välja takytor med hög solinstrålning, och försöka hålla investeringskostnaderna nere med hjälp av eget kapital och eget arbete, säger Ola Pettersson.
Silverbillen för precisionsodling
På Brunnby delas också årets Silverbillen-stipendium ut av Anders Hartman, vd i JTI och tillika sekreterare i Jordbrukstekniska föreningen (JTF), som 1945 tog initiativ till JTI. Föreningen JTF delar årligen ut ett stipendium på 10 000 kr för framstående insatser rörande teknikutvecklingen i svenskt jordbruk. I år får Ola Rickardsson, Johan Larsson och Johan Rickardsson dela på prissumman.
De tre har genom sitt företag AgroNovum utvecklat systemet GrowPro för precisionsodling inom lantbruk. Systemet kan styra utsädesmängd, mineralgödsel och bekämpningsmedel efter fältets variationer och fungerar även med äldre maskiner, vilket betyder att systemet kan ge fler lantbrukare möjlighet att använda sig av precisionsodlingteknik.

Relaterade artiklar