ANNONS

Solrosor för Norden på DLG Feldtage

Det var odlingsförsök och maskiner när tyska DLG arrangerade sin Feldtage tisdag och onsdag denna veckan utanför samhället Erwitte nära Dortmund. Solrosor för nordiska förhållanden var en intressant försöksodling.

Solrosor innehåller olja och protein och kan användas i foder och som produktionsresurs för vegetabilisk olja. Det är en bra avbrottsgröda och den ger även stor mängd biomassa via skörderesterna till åkern.
Dock gäller det att odla sorter som passar klimatet och då solrosor företrädesvis odlats på varmare breddgrader jämfört med det nordiska klimatet är de flesta sorterna anpassade till Sydeuropa.
Men på DLG Feldtage visades ett odlingsförsök med solrosor på 50 centimeters radavstånd. Med ett så pass litet radavstånd kommer plantorna tätare och blommorna blir mindre i diameter. Det är en fördel för kvalitet och kvantitet i odlingen och passar nordiska förhållanden.
Det fanns även maskiner på mässan och svenska Väderstad var på plats med allt från jordbearbetning och sådd till radhackor.
Mer från DLG Feldtage ser ni i webb-TV nyheterna här på Lantbruksnytt i morgon fredag.

Relaterade artiklar