ANNONS

Spannmålslagren minskar i världen

Den globala produktionen av vete för säsongen 23/24 bedöms bli 1,057 miljarder ton, en ökning med 0,5 miljoner ton jämfört med säsongen 22/23. Men då konsumtionen förväntas öka med 1,1 miljoner ton minskar de utgående lagren till 259,4 miljoner ton, det minsta vetelagret i världen sedan säsongen 15/16.

I går kväll släppte det amerikanska lantbruksministeriet en så kallad WASDE-rapport som visar produktion och konsumtion av spannmål i världen och därmed beräknas de utgående lagren.
Det är framförallt i Irak och Argentina skördarna skrivs upp medan konsumtionen ökar stort i Indien. Detta beror på att myndigheterna i Indien säljer ut statliga spannmålsreserver billigt för att motverka inflation i landet.
Handeln med spannmål ökar under innevarande säsong med 1,2 miljoner ton vete till 210,7 miljoner ton vete.
Det är bland annat exporten från Ukraina, Argentina, Australien och Turkiet som ökar medan den minskar från Storbritannien och Brasilien.

För majs minskar produktionen, minus 3,8 miljoner ton och då konsumtionen är oförändrad minskar de utgående lagren lika mycket.
Även detta är prisdrivande för vete då vete och majs kan ersätta vartannat till viss del.

Sojan går den andra vägen med ökande utgående lager om 1,4 miljoner ton till 116 miljoner ton. Det beror på ökad sojaproduktion i Brasilien.

Månadens WASDE-rapport är totalt sett prisdrivande och på söndag förmiddag ser ni här på Lantbruksnytt veckans slutpriser för vete, majs, raps och soja på börserna i Paris och Chicago samt de svenska dagspriserna för fysisk vara.

Relaterade artiklar