ANNONS

Spannmålspriset backar igen

Den USDA-rapport som kom i fredags visade inte på några större nyheter och påverkade inte heller priserna nämnvärt. Efter en viss prisuppgång förra veckan vände det återigen neråt denna vecka.

På Matif i Paris gick vete ner med 3,8 procent medan prisfallet för majs blev 3,3 procent och rapsen backade med hela 7,2 procent.
Förändringarna på börsen i Chicago blev för vete minus 3,8 procent, majs minus 1,8 procent och soja minus 3,2 procent.
Den USDA-rapport som kom klockan 18 svensk tid i fredags var den första för säsongen som även tar hänsyn till kommande års skörd på norra halvklotet. Informationen är naturligtvis ringa i mitten av maj och avkastningen bygger på kända arealer och vädret fram till i dag. Således kan mycket hända innan det blir aktuellt med skörd.
För vete skrivs skörden upp till 790 miljoner ton, plus 2 miljoner ton. Konsumtionen beräknas bli 792 miljoner ton de närmsta tolv månaderna i världen, minus 2 miljoner ton mot tidigare tolvmånadersperiod. Det skulle gett en lagerökning med 4 miljoner ton. Men samtidigt skrivs de ingående lagren av vete i världen ner en del och utgående lager beräknas i stället bli 264 miljoner ton mot 266 miljoner ton i förra USDA-rapporten.
Informationen för vete i veckans USDA-rapport är således svagt prisdrivande.
För majs ökar både skörden och konsumtionen, men skörden ökar mer. Utgående lager av majs skrivs upp med 16 miljoner ton, vilket är klart prispressande och påverkar i sin tur även vetepriset neråt.
För soja är bilden liknande som för majs, både skörd och konsumtion ökar men skörden ökar mer och utgående lager skrivs upp med 22 miljoner ton.
För raps är siffrorna betydligt mindre och skörden i år ser ut att bli ungefär den samma i världen som förra säsongen. Dock var det en stor skörd då och utgående lager för raps skrivs upp med 0,6 miljoner ton. En liten siffra jämfört med de andra tre grödorna, men det är faktiskt plus 9,5 procent och förklarar det stora prisfallet på raps.
Rapsen pressas även av prisnedgången på råolja som sker just nu.
Den svenska kronan står i dag i 11:2676 mot euron vilket är i nivå jämfört med förra söndagen.
De svenska dagspriserna för fysiks vara är just nu för höstvete 2:40 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 2:65 kronor per kg, fodervete 2:40 kronor per kg, etanolvete 2:40 kronor per kg, råg 2:- kronor per kg, foderhavre 2:28 kronor per kg, grynhavre 2:48 kronor per kg, foderkorn 2:22 kronor per kg, maltkorn 2:32 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 4:90 kronor per kg och raps 4:80 kronor per kg.

Relaterade artiklar