ANNONS

Spannmålspriset faller tillbaka igen

Det ser ut som att nuvarande prisnivå ungefär stämmer överens med utbud och efterfrågan. Den senaste tiden har priserna gått upp någon vecka och ner någon annan, utan att det blivit några stora förändringar totalt sett. Denna veckan föll priset tillbaka lite och i kombination med att den svenska kronan stärkts ytterligare, blir prisfallet ännu större i vår valuta. En euro kostar i dag 10:29 svenska kronor.
På börsen i Chicago gick vete ner med 2,4 procent, majs ner med 0,3 procent och soja ner med 0,2 procent.
På Matif i Paris står vete oförändrat i pris medan  majs gick plus 1,6 procent och oljeväxter plus 2,6 procent.
Anledningen till prisökningen på oljeväxter är det ingen som kan uttala sig om. Tvärt om, lagren av soja är stora och kommer sannolikt att pressa tillbaka rapspriset på kort sikt.
I Sverige arbetas det febrilt med anpassningar till den mindre skörden. Det innebär att foderrecept görs om och olönsam produktion läggs ner. Därmed är det svårt att veta hur stort det slutliga importbehovet av spannmål blir. Den första prognosen från branschen var 500 000 till 1 miljon ton, men i slutändan kan det säkert bli betydligt mindre.
Handeln med spannmål på den fysiska marknaden är stor just nu i Sverige och här hemma är det ingen tendens till fallande priser så här långt.
De svenska priserna är just nu för höstvete 2:15 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 2:20 kronor per kg, fodervete 2:05 kronor per kg, etanolvete 2:05 kronor per kg, råg 2:15 kronor per kg, foderhavre 1:95 kronor per kg, grynhavre 2:35 kronor per kg, foderkorn 2:- kronor per kg, maltkorn 2:20 kronor per kg, foderärtor 2:15 kronor per kg, åkerbönor 1:93 kronor per kg, linfrö 3:45 kronor per kg och oljeväxter 3:77 kronor per kg. Den som vill teckna fast pris på oljeväxter för leverans i skörd 2019 får i dag priset 3:60 kronor per kg. Kanske en god idé med tanke på prispressen från sojan.

Relaterade artiklar