ANNONS

Spannmålspriset faller en vecka till

Det blev ytterligare en vecka med prisfall för spannmål. På börsen i Chicago gick vete ner med hela 7,5 procent medan majs gick upp med 0,3 procent och soja föll i pris med med 2,1 procent. Förändringarna på Matif i Paris blev minus 6,0 procent för vete, minus 2,3 procent för majs och minus 4,5 procent för raps.

Priserna rör sig lite annorlunda jämfört med ett normalår. Många år stiger spannmålspriserna svagt vecka efter vecka under vår och sommar fram till skörden börjar på norra halvklotet. I år har vi haft stora prisuppgångar under slutet av mars, april och fram till och med maj medan det har fallit tillbaka rejält de senaste två veckorna.
En anledning till det kan ha varit att marknaden överreagerat på de sänkta skördeprognoser som kommit under april och maj och nu korrigerar det “rätt” igen.
Det som framkommit nu är att skördenedgången i Ryssland inte blir så stor som tidigare beräknats och att skörden i Australien blir stor.
Den svenska kronan har stärkts den senaste tiden och står nu i 11:38 för en euro.
De svenska dagspriserna för fysisk vara har gått ner lite är just nu för höstvete 2:42 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:25 kronor per kg, fodervete 2:20 kronor per kg, etanolvete 2:20 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:25 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 2:18 kronor per kg, maltkorn 2:70 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:15 kronor per kg och raps 5:06 kronor per kg.

Relaterade artiklar