ANNONS

Spannmålspriset fortsätter ner

Priset på spannmål faller för fjärde veckan i streck. Prisnedgången är mindre jämfört med veckorna före och detta kan bero på att dollarn har försvagats något mot euron.

På börsen i Chicago gick vete ner med 0,3 procent under förra veckan medan majs gick upp 0,2 procent och sojan föll i pris med 1,4 procent.
Förändringarna på Matif i Paris blev för vete minus 1,4 procent, för majs minus 0,7 procent och för raps minus 5,7 procent.
Att rapsen faller mer i pris än övriga varor beror på att det nu finns gott om vegetabiliska oljor i världen samt att priset på råolja är på nedgång långsiktigt.
Världslagren är betryggande just nu och konsumtionen ser ut att minska i världen. Detta medför att det sannolikt blir en nedåtgående pristrend så länge det inte kommer en rapport om kraftigt minskad skörd år 2023 till följd av problemväder i något större odlingsområde.
De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 3:02 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:80 kronor per kg, fodervete 3:- kronor per kg, etanolvete 3:- kronor per kg, råg 2:85 kronor per kg, foderhavre 2:40 kronor per kg, grynhavre 2:85 kronor per kg, foderkorn 2:72 kronor per kg, maltkorn 2:90 kronor per kg, foderärtor 3:65 kronor per kg, åkerbönor 3:65 kronor per kg, linfrö 6:25 kronor per kg och raps 6:- kronor per kg.

Även om priset på exempelvis vete nu ligger långt under toppen som rådde våren 2022 är prisnivån, som framgår av vidstående diagram här nedan, på en historiskt hög nivå. Det finns således stor fallhöjd och det är inte omöjligt att priserna går ner betydligt innan det vänder. Att priserna faller till nivåer som rådde före år 2019 är de flesta analytiker överens om att så inte kommer att ske.

Relaterade artiklar