ANNONS

Spannmålspriset korrigerar uppåt igen

Efter en månad med konstant prisfall kom en vändning för en vecka sedan med lite mer stillastående priser och några som gick svagt plus. Denna veckan blev det en mer markant prisuppgång med plus för alla de grödor Lantbruksnytt bevakar.

På börsen i Chicago gick vete plus 3,0 procent, majs plus 0,7 procent och soja plus 2,8 procent. Förändringarna på Matif i Paris blev plus 1,7 procent för vete, plus 3,4 procent för majs och plus 6,3 procent för raps.
Rapsen har gått starkt hela veckan och gått upp med hela 10 procent under de senaste två veckorna. Det förklaras av stigande pris på soja och vegetabiliska oljor, men med tanke på att det finns gott om soja i världen och skörden ser ut att bli stor är det märkligt att sojan kan dra uppåt.
En del marknadsbedömare ser de två senaste veckornas prisrörelser mer som korrigeringar på det kraftiga prisfall som skedde innan, snarare än att det är tal om en ny trend med stigande priser. Normalt faller priserna när skörden går igång på norra halvklotet för att stiga under senhösten och vintern. Å andra sidan är det inte mycket som varit normalt på spannmålsmarknaden sedan våren 2022. Därmed kan i stort sett allt hända.

Nästa vecka släpps en USDA-rapport och Lantbruksnytt har med anledning av det en intervju i webb TV med Per Germundsson, ansvarig inköp och försäljning på Lantmännen. Denna veckan kom ju även Lantmännens prognos över förväntad svensk skörd av spannmål. Läs den här.

Den svenska kronan står just nu i 11:36 för en euro och eftersom det är i stort sett samma kurs som förra söndagen påverkar det inte de svenska prisrörelserna nu.
De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 2:30 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 3:25 kronor per kg, fodervete 2:10 kronor per kg, etanolvete 2:10 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:25 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 2:- kronor per kg, maltkorn 2:50 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:15 kronor per kg och raps 5:48 kronor per kg.

Relaterade artiklar