ANNONS

Spannmålspriset stiger igen

Det går upp och det går ner, men mycket tyder på att spannmålspriset har nått en ny lägstanivå, i varje fall inom den närmsta tiden.
På börsen i Chicago gick priset på vete plus 3,9 procent denna veckan medan majs gick plus 4,8 procent och soja plus 4,9 procent.
På Matif i Paris gick vete ner med 1,1 procent, den enda produkt vi bevakar som minskade i pris under veckan medan majs gick upp med 2,8 procent och raps ökade i pris med 0,5 procent.
Det kom en USDA-rapport under veckan som visade på viss ökning av veteproduktionen i världen samtidigt som majsen minskar med nästan lika mycket. Sojan ökade bara marginellt. Det är i Ryssland veteproduktionen ökar, men frågan är hur det blir med det framöver. Ryska lantbrukare får ju inte längre tag på traktorer, maskiner och reservdelar från väst längre så problem i produktionen där kommer förr eller senare.
Däremot är konsumtionen framöver avgörande för priset. Med dagens livsmedelspriser är det rimligt att konsumtionen minskar och då ökar världslagren även om produktionen är den samma.
Marknaden är fortsatt så pass orolig att inga aktörer redovisar priser för skörd 2022. På Lantbruksnytt hoppas vi kunna återkomma med svenska fysiska dagspriser inom kort.

Relaterade artiklar