ANNONS

Spannmålspriset stiger med besked

Trenden med ena veckan ner och andra veckan upp håller i sig vad gäller spannmålspriserna, och nu är det alltså uppåt igen som gäller.
På börsen i Chicago gick vete upp med 4,4 procent denna veckan medan majs steg med 6,6 procent och soja steg med 4,1 procent.
Förändringarna på Matif i Paris blev för vete plus 3,0 procent, majs plus 1,7 procent och raps plus 4,6 procent.
Den långsiktiga pristrenden är fortfarande fallande trots de veckovisa trendbrotten.
Alla priser som redovisas nu är för november- eller decemberterminer på ny skörd.
Spannmålssituationen i vårt närområde är totalt sett minskande lager. Ryssland ökar veteproduktionen med 13 miljoner ton medan Ukraina minskar med 12 miljoner ton och EU minskar med 6 miljoner ton. Det blir minus 5 miljoner ton sammanlagt och beroende på hur konsumtionen utvecklas är det fortfarande stor sannolikhet att lagren minskar och priserna stiger under hösten och vintern. Situationen i resten av världen är nämligen likartad. Vissa regioner ökar produktionen medan andra minskar och totalt sett blir det mindre spannmål i utgående lager vad gäller spannmål i världen. Torka i Kina, sämre kvalité i USA men ökad sojaproduktion i Brasilien är några av de stora saker som påverkar situationen.
I Sverige har de flesta lantbrukare fått en stor skörd med bra kvalité, maltkornet är undantaget som framförallt i södra Sverige har för låga proteinvärden. De historiskt höga spannmålspriserna medför att växtodlingsgårdar får omsättningsrekord i år och sannolikt mycket bra resultat när året summeras.
Maltkornet som stått emot prisfallen under sommaren bäst faller nu i pris. Det ser ut att finnas tillräckligt med maltkorn för att mälterierna ska känna sig lugna. Därmed är det osäkert om de kommer att sänka sina kvalitetskrav vad gäller protein så att lantbrukare får möjlighet att sälja detta maltkorn senare i höst och vinter till något sånär vettiga priser.
Den som har maltkorn med rätt proteinhalt och vill sälja för leverans första halvåret 2023 får i dag 3:30 kronor per kg. För några månader sedan var det priset cirka 4 kronor per kg.
Även priset på raps har fallit rejält sedan toppen runt 10 kronor per kg i våras. I dag får man 6:50 kronor per kg vid omgående leverans och 6:70 kronor per kg om man kan lagra det till efter nyåret.
Det finns fortfarande inga dagspriser på fysisk vara i Sverige. Det brukar alltid vara några veckor av prisbortfall under skörd men i år har denna period uppgått till två månader. Det tyder på att marknaden fortfarande är mycket orolig och osäker.
Vi hoppas kunna leverera fysiska dagspriser inom kort.

Relaterade artiklar