ANNONS

Spanska slakterier producerar el från avfall

Det spanska företaget Gesuga omvandlar varje dag cirka 300 000 kg biprodukter från slaktindustrin till organiska gödselmedel, biodiesel samt till kött- och benmjöl. I en effektiv förbrännings- och förgasningsanläggning produceras energi för att driva en gasturbin som driver en generator.

Det är en anläggning som stod klar år 2020 och som fungerat mycket bra.
Köttindustrin är stor i Spanien och biprodukter från slakterier har fallit under hårdare regler den senaste tiden. Detta är bakgrunden till att Gesuga tagit fram nya sätt att använda avfall från slakterierna.
I Sverige är det ingen stor nyhet.
HK Scan har levererat slakteriavfall till svenska biogasanläggningar i decennier.

Men det finns en del intressanta skillnader
För att konstruera den här innovativa förbrännings- och förgasningsanläggningen, vände sig Gesuga till TERBEL, ett företag som är specialiserat på montering och underhåll av elinstallationer, inklusive industriell processtyrning. TERBEL skulle utföra den tekniska integrationen och installationen av ett distribuerat styrsystem (DCS), som är anslutet via ett profibusnätverk för kommunikation. För att skapa det här systemet vände sig TERBEL till sin långvariga, betrodda leverantör WEG för leverans av nödvändiga drivenheter med variabel hastighetskontroll.

Effektiva produkter
Motorer spelar en avgörande roll i många processer i förgasnings- och förbränningsanläggningen, inklusive transport av kött- och benmjöl, ventilation för förgasnings- och förbränningsprocesserna och dosering av olika material och beståndsdelar som krävs.
– Eftersom förgasnings- och förbränningsanläggningen konstruerades för att generera energi till Gesugas huvudsakliga verksamhet, var det nödvändigt att garantera kontinuerlig energiförsörjning, förklarar Luis Alberto Terroba Iñiguez, teknisk industriell ingenjör hos TERBEL.
TERBEL har en lång historia av att arbeta med och installera WEG-produkter. För Gesuga-projektet behövde vi tillförlitliga komponenter för att kunna garantera kontinuerlig drift i anläggningen, och vi visste att vi kunde lita på de beprövade, robusta och effektiva produkter som WEG tillhandahåller.
För att styra de här motorerna valde TERBEL 16 drivenheter med variabel hastighet från WEG:s CFW11 och CFW700-serier för att kontinuerligt kunna hantera effekter mellan 0,37 kW och 200 kW. Alla produkter från WEG är konstruerade med tanke på flexibilitet och enkel hantering, vilket möjliggör effektiv installation för TERBEL.
– CFW11 och CFW700 har båda utvecklats med WEG:s plug-and-play-filosofi i åtanke, förklarar Miguel Ángel Gonzalo, försäljningsingenjör hos WEG Iberia.
Han berättar vidare att det innebär att alla tillbehör som ansluts upptäcks automatiskt av drivenheten, vilket eliminerar behovet av ytterligare konfiguration och förenklar både installation och drift.

Effektiv kommunikation
WEG sätter effektiviteten främst vid konstruktion av alla produkter. Utrustningen kunde dock installeras ännu mer effektivt tack vare WEG Iberias tekniska team, baserat i Madrid, som fanns till hands för att hjälpa TERBEL:s tekniker från första början.
– WEG Iberias tekniska team fanns alltid tillgängligt via telefon för att besvara alla typer av frågor om de levererade drivenheterna. Även om vi känner till WEG:s produkter, fick vi vägledning avseende hur vi bäst kunde optimera utrustningens prestanda. Det tekniska teamet svarade på alla frågor snabbt och effektivt, så projektet kunde genomföras utan avbrott,  säger Terroba.

Effektiv verksamhet
Genom effektiv konstruktion, projektledning och kommunikation, kunde WEG:s drivenheter med variabel hastighet integreras i DCS på Gesugas förgasnings- och förbränningsanläggning.
– WEG:s drivenheter med variabel hastighet möjliggjorde minskad strömförbrukning av anläggningens motorer och precis reglering av tryck, flöden och temperaturer i processerna, som sammantaget bidrar till en mycket energieffektiv verksamhet, förklarar Gonzalo.
Återvinning av energi från kött- och benmjöl för drivning av Gesugas anläggning för bearbetning av biprodukter från djur, har resulterat i kraftigt minskad användning av fossila bränslen, koldioxidutsläpp och kostnader.
– Tack vare framgången med projektet, uppskattar Gesuga att man minskat förbrukningen av naturgas med 60 % och verksamhetens koldioxidutsläpp med 6 000 ton årligen jämfört med tidigare, förklarar Terroba.
Projektet slutfördes under andra hälften av 2020, och anläggningen har nu varit i kontinuerlig drift sedan januari 2021. Sedan dess har anläggningens sammanlagda driftskostnader minskat kraftigt, och den kan nu tillhandahålla mer uthålliga tjänster.
– Vi är helt nöjda med energibesparingarna, produkternas kvalitet och de tekniska tjänster som WEG tillhandahållit. Vi kommer tveklöst att fortsätta samarbeta med WEG om andra projekt i framtiden, tillägger Terroba.

Relaterade artiklar