ANNONS

Spanskt slaktsvinspris stiger igen

Spanska grisproducenter har inte bara bland de minsta produktionskostnaderna i EU, de har även det största slaktsvinspriset, och nu stiger det igen. 

Spanska slakterier höjer denna veckan slaktsvinspriset med motsvarande 17 svenska öre per kg till motsvarande nästan 28 svenska kronor per kg.
Svenska producenter ligger tvåa i EU med ett pris runt 26 kronor per kg.
Dock skiljer det drygt 2 kronor per kg i produktionskostnader mellan svenska och spanska grisproducenter, till de svenskas nackdel.
Men Spanien är nästan det enda land som ökar betalningen för slaktgrisar just nu, trots att det råder balans på marknaden. Bakgrunden är att efterfrågan på såväl gris- som nötkött ökar framförallt i Sydeuropa just nu.
Även franska slakterier ökar betalningen något för grisen medan priset ligger stilla i Tyskland, Nederländerna, Belgien och i Danmark.
Danska grisproducenter ligger som vanligt på efterkälken och erhåller motsvarande 21:55 kronor per kg och även om produktionskostnaden där är cirka 1:50 kronor mindre än i Sverige blir resultatet för grisen bättre i Sverige jämfört med i Danmark just nu.

Relaterade artiklar