ANNONS

Stabila priser för spannmål

Priset på spannmål fortästter att stiga. På börserna var det en topp i mitten av veckan, men sen föll prist tillbaka lite igen. När börserna stängde var den totala förändringen under veckan på Chicago för vete och majs oförändrat medan sojan gick upp 1 procent. På Matif i Paris gick vete upp med 1 procent, majsen stod oförändrat medan oljeväxterna gick ner 2 procent.
Förra månaden kom ingen USDA-rapport på grund av budgetkrisen i USA. Nästa rapport, som då omfattar två månader, kommer om två veckor och kan få stor betydelse för marknadspriserna. Just nu är 70 procent av sojaskörden och 50 procent av majsskörden klar i USA. I Europa är höstsådden stor och även Ryssland och Ukraina har tagit igen en hel del av den höstsådd man låg back med för några veckor sedan. Denna sådd är dock inte optimalt utförd och blir vintern tuff är risken för utvintring stor.
Även Ryssland och Ukraina skörad nu majs, men vattenhalten är stor på grund av stora nederbördsmängder och svag torkkapacitet i länderna kan äventyra kvalitén.
Summeringen är att skörden 2013 blir stor i världen och med bra kvalitetet, och det finns därmed inte mycket som talar för fortsatt prisuppgång på spannmål inom den närmsta tiden.
I Sverige redovisas ökande priser, något som är märkligt då kronan stärkts något under den gångna veckan. Just nu betalas för kvarnvete 1:74 kronor per kg, fodervete 1:69 kronor per kg, etanolvete 1:72 kronor per kg, vårvete 1:72 kronor per kg, råg 1:46 kronor per kg, maltkorn 1:40 kronor per kg, foderkorn 1:26 kronor per kg, foderhavre 1:08 kronor per kg, grynhavre 1:19 kronor per kg och oljeväxter 3:12 kronor per kg.

Relaterade artiklar