ANNONS

Stabilare priser 2023

Det kommer att vara en viss rörlighet på priserna inom lantbrukssektorn även i år, men inte på samma vis som i fjol. Det blir såväl uppgångar som nergångar beroende på produkt.

Den analysen gör danska Seges som i en artikel i Effektivt Landbrug presenterar vad de kommit fram till.
Priset på mjölk kommer att falla under året, något vi sett redan i januari och februari medan priset på gris kommer att stiga något.
Spannmål, majs och raps som steg kraftigt våren 2022 har efter det fallit tillbaka rejält. Nu tror Seges att dessa varor ligger ungefär oförändrat i pris under år 2023 medan sojan kommer att stiga i pris.
Även socker är på väg upp då det produceras mindre mängd socker i världen just nu än vad som konsumeras.
För nötkött och fågel tror man på oförändrade priser under 2023.
Seges gör ingen analys vad gäller insatsvarorna. Priset på el har fallit men på Bixia tror man de närmsta två åren blir lite oroligare för att därefter stabilisera sig. Gödseln följer priset på naturgas, som fallit kraftigt och nu är kvävegödsel relativt normalt i pris igen. Men även gödseln kan röra sig en hel del under året.
Men det finns gott om brasklappar som kullkastar Seges analys. En av dem är hur det går med den amerikanska ekonomin. Blir det en recession i USA slår det över hela världen och då faller sannolikt alla priser. Den rapport som kom i onsdags förra veckan från den amerikanska Centralbanken tyder på att räntorna fortsätter uppåt för att hålla inflationen i schack och då kommer ekonomin att fortsätta bromsa in.

Relaterade artiklar