ANNONS

Stor osäkerhet om spannmålspriset

Marknaden har sällan varit så tveksam till hur spannmålspriset ska röra sig framöver. Flera faktorer pekar i helt olika riktningar.

Priset på vete är just nu runt 240 euro per ton på Matif i Paris. Det är ett historiskt högt pris som endast slagits vid tre tillfällen tidigare i modern tid och det har varit år med liten skörd i världen.
Men jämfört med rekordpriset på 450 euro per ton strax efter Rysslands invasion av Ukraina är priset litet och med tanke på att världslagren av spannmål minskat två säsonger i rad borde priset snarare stiga nu än falla.
Men det faktum att Ryssland har stora lager spannmål kvar från år 2022 och även fick en stor veteskörd denna säsong samt just nu säljer vete ut på världsmarknaden till priser långt under europeiskt börspris, talar för att priset på spannmål inte kan stiga framöver.
Den tekniska analysen visar att priset på vete faller på både kort och lång sikt just nu.
Men det marknaden verkar glömma just nu och som den tekniska analysen inte tar hänsyn till är det krig som fortsätter att härja i Ukraina och de snabba vändningar det kan medföra på marknaden.
Lantbruksnytt har även pratat med marknadsanalytiker som inte utesluter att priset på spannmål stiger under senhösten och vintern.

Relaterade artiklar