ANNONS

Storsatsning i Vindeln

I samhället Vindeln, 5 mil väster om Umeå, med ca 5400 invånare finns teknikföretaget Rototilt som tillverkar styrsystem, tiltrotatorer och utrustning till grävmaskiner. Företaget befinner sig i en intensiv expansionsfas och denna höst slår man rekord med flera nyanställda, produktionskapacitetsökning med ombyggnationer och införande av nya bearbetningsmaskiner. Dessutom är företaget nominerat till Umeågalans Teknikpris och Anders Jonsson är nominerad till Årets VD i Umeåregionen.

– Det här året har varit fantastiskt bra för oss och vi ser mycket positivt på 2018. Exporten med Frankrike och Tyskland i spetsen har tagit ett stort kliv framåt och vi är fortfarande starka på den nordiska marknaden, berättar Per Väppling, Marknads- och försäljningschef.

Ökad produktionskapacitet
Rototilt taktar därför upp sin produktion redan nu för att klara prognoserna inför 2018. I fabriken har man genomfört ombyggnationer, optimerat produktionsytor, installerat nya produktionsmaskiner och man har dessutom beställt ytterligare en fleroperationsmaskin som levereras i början av 2018 för att kunna klara produktionskapaciteten.

 

– Vi har investerat 20 miljoner i fabriken bara i år. Den nya CNC-maskinen är ytterligare en investering på ca 12 miljoner, berättar Tord Johansson, fabrikschef hos Rototilt.

Navet i Vindeln
För tio år sedan då Rototilt-fabriken byggdes var det många som ifrågasatte satsningen. Idag är det ett kompetenscentra med stor tillväxtpotential. Och att navet fortsättningsvis ska finnas i Vindeln är det ingen tvekan om.

 

– Vi måste tänka till på alla plan då vi har grunden för vår verksamhet i Vindeln, från arbetskraft och kompetens till produktion och kvalitetssäkring, påpekar Tord Johansson.

Satsar utanför Norden
Rototilts exportandel växer hela tiden och deras strävan är att etablera sig kraftfullt utanför de nordiska länderna. Rototilts försäljning utanför den nordiska marknaden står för ca 30% av omsättningen och förväntas öka stadigt de närmaste åren. Detta ställer allt högre krav på produktionskapacitet och produktutveckling samt på eftermarknadssupport.

Behovet av fler medarbetare
Bara under 2017 har företaget vuxit med 28 medarbetare och just nu har man 13 visstidsanställda inom produktionen för att stå starka inför kommande produktionsökning.

 

– Är man intresserad av ett företag och en arbetsplats där det händer mycket med omfattande investeringar, stark framtidstro och fortsatt tillväxt i sikte, är det nu man ska ta chansen att få vara en del av att detta, berättar Peter Strömberg HR-chef.

Relaterade artiklar