ANNONS

Stort prisras på spannmålsbörserna

I fredags släpptes USDA-rapporten över spannmålslager, förväntad skörd, förväntad konsumtion samt utgående lager. Det som fick störst genomslag på marknaden var rapporten över sådda arealer som visade på mer majs och vete än vad marknaden tidigare räknat med. Därmed reagerade börsen snabbt och på Vhicago slutade veckan med en nedgång på 8 procent för majs, ner 6 procent för vete och ner 2 procent för soja.
Nedgången blev inte lika stor på börsen i Paris och anledningen till det kan vara att USDA-rapporten kom klockan 18.00 medan börsen stänger 18.30. Marknaden han kanske inte reagera fullt ut på den.
När Matif i Paris stängde hade majs gått ner 2 procent, vete gått ner 3 procent och oljeväxter gått ner 4 procent.
Detta var fjärde veckan i rad som vi sett en prisnedgång på oljeväxter i Europa.
USA står för cirka 40 procent av all majs och 30 procent av all soja som produceras i världen och det var framförallt positiva arealuppgifter därifrån som fick priserna att vända neråt. Men även andra stora odlingsområden som EU, Ryssland och Ukraina har gunnsamma färhållande med bra grödor så här långt. Kina rapporterar om en minskning av veteskörden i storleksordningen 10 miljoner ton på grund av för mycket regn medan det ser bra ut i Australien.
Även i Sverige har priserna gått ner lite och är just nu för kvarnvete 1:82 kronor per kg, fodervete 1:77 kronor per kg, etanolvete 1:79 kronor per kg, vårvete 1:87 kronor per kg, råg 1:61 kronor per kg, maltkorn 1:55 kronor per kg, foderkorn 1:46 kronor per kg, foderhavre 1:23 kronor per kg, grynhavre 1:57 kronor per kg och oljeväxter 3:45 kronor per kg.

Relaterade artiklar