ANNONS

Svagt upp för vete – kraftigt ner för raps

Veckan innebar en svag korrigering mot senaste veckornas prisrörelser. Vete gick upp med 0,5 procent på börsen i Europa men stod oförändrat i pris i USA. För majs var det tvärt om, plus 0,5 procent på Chicago och oförändrat pris i Paris.

Efter flera veckor med prisfall på vete och majs blev det således ett stopp på det och en svag korrektion uppåt, beroende på börs.
För raps som gått starkare senaste veckorna innebar denna veckan ett prisfall på hela 5,1 procent på Matif i Paris medan sojan på börsen i Chicago gick ner 0,5 procent.
Det finns gott om soja i världen så prisjusteringen neråt var väntad. Prisfallet på soja påverkar även rapsen. Å andra sidan är priset på råolja på väg uppåt och det drar med sig rapsen, men det kan också vara de prisuppgångar vi sett tidigare veckor för rapsen och nu korrigerade det ner en del. Så brukar marknaden röra sig och reagera. Det finns även stora lager av vegetabilisk olja i värden vilket påverkar rapspriset neråt.

Lagren av spannmål ser även ut att öka i världen. För vete justeras årets skörd i världen ner med 2 miljoner ton nu men då konsumtionen minskar ännu mer skrivs utgående lager upp med 1 miljoner ton. För majs skrivs årets skörd upp med 3 miljoner ton och utgående lager ökar lika mycket.
För soja beräknas skörden minska med 3 miljoner ton jämfört med föregående prognos men lagren är stora och rapporten är därmed inte prisdrivande. Jämfört med förra säsongen blir skörden av soja i världen 29 miljoner ton större i år. Mycket beroende på att Argentina nu är tillbaka efter ett katastrofår förra säsongen.

Den svenska kronan är fortsatt svag, 11:9014 mot en euro, vilket ger extra kraft till de svenska spannmålspriserna.
De svenska dagspriserna för fysisk vara i Sverige är just nu för höstvete 2:90 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 3:40 kronor per kg, fodervete 2:10 kronor per kg, etanolvete 2:10 kronor per kg, råg 2:30 kronor per kg, foderhavre2:18 kronor per kg, grynhavre 2:82 kronor per kg, foderkorn 2:22 kronor per kg, maltkorn 3:32 kronor per kg, foderärtor 3:12 kronor per kg, åkerbönor 3:12 kronor per kg, linfrö 4:80 kronor per kg och raps 5:20 kronor per kg.

Relaterade artiklar