ANNONS

Svårbedömda maskinkostnader

I dagarna släpptes skriften Maskinkostnader 2022, en gedigen kalkylering där över 550 traktorer och maskiner har beräknats vad gäller kostnader. Ett bra underlag för lantbrukare och maskinstationer att ha som grund vid investeringar eller vid körning åt andra.
I år är det svårare att göra kalkylerna än på länge. Bränslepriset är svårt att beräkna då alla förslag om skattesänkningar på drivmedel inte är helt klara och därmed har de som gör kalkylerna valt att sätta priset till 15 kronor per liter.
En annan sak som är lika svår att beräkna just nu är räntan. Den har redan stigit med 0,25 procent i år men kan sannolikt stiga mer, men även inom kort falla tillbaka igen om det fullständigt stoppar hjulen i svensk ekonomi.
Förutom maskinkostnader beräknade per timme och per hektar innehåller skriften några intressanta artiklar inom lantbruksteknik, den här gången om fördelarna med hjul kontra band samt precision i växtskyddsarbetet.
Maskinkostnader 2022 kostar 325 kronor exklusive moms och kan beställas på www.maskinkostnader.se eller via Hushållningssällskapen och Ludvig & Co.

Relaterade artiklar