ANNONS

Sveaskog i samarbete med skolor för att utbilda nästa generations maskinförare

I snitt har de ungefär sju mil att köra ut till jobbet i skogen. Där väntar arbetslagets maskiner och träd som ska gallras. Veteranerna Anders Persson och Thomas Johansson på Sveaskog har i höst med sig en ny arbetskamrat, Vera Wiippa, nästa generations skogsmaskinsförare.

Sveaskog har ett etablerat samarbete med skogsbruksskolor runt om i landet och har sex skolskotare som finns tillgängliga för elever under sin praktik. Skolskotaren är elevens ”egen” och används under praktiken av elev ute i fält tillsammans med något av Sveaskogs avverkningslag.

– Det är andra året vi har avgångselever som jobbar hos oss på hösten. När de är klara så får de ofta erbjudande om anställning. Att vara maskinförare var en gång i tiden ett skitigt och slitigt jobb, men så är det inte längre, säger Ragnar Lundström avverkningsledare på Sveaskog och ansvarar för fyra arbetslag.

Vera Wiippa gick ut gymnasiet i våras och att hon valde skogsbranschen var mest en slump.

– Jag visste inte vad jag skulle läsa och så blev det Kalix Naturbruksgymnasium. Jag tänker att jag vill köra skogsmaskin ett tag till och sedan kanske plugga vidare. Något inom skog, säger Vera Wiippa.

Grundkravet för att söka sig till yrket är relevant treårig gymnasieutbildning eller lång arbetslivserfarenhet. Det krävs att kunna hålla koll på och underhålla sin maskin med service, planera sitt jobb och minimera spilltid. I slutändan är det maskinföraren som bestämmer vilka träd som ska gallras och då är en bra skogsblick en stor fördel.

Relaterade artiklar