ANNONS

Svensk rapsodling är bäst i Europa

De svenska rapsodlarna har under 2019 haft ett lyckosamt år och medelskörden ligger på 4,1 ton per hektar vilket är bäst i Europa. Bakgrunden är en rejäl satsning på forskning och odlingsutveckling.
– Vi delar förstaplatsen med våra vänner i Danmark. Det är ju en jättefin skörd, som vi är jätteglada för, säger Lars-Johan Merin, ordförande i Sveriges frö- och oljeväxtodlare, SFO.

Sverige ligger i den norra delen av odlingsområdet för oljeväxter. De senaste fem åren har det i medeltal odlats knappt 93 000 hektar höstraps.

De klimatmässiga förutsättningarna är inte på de svenska odlarnas sida. Men ett enträget arbete med att leta efter sorter som passar på våra breddgrader har gjort att den svenska rapsodlingen kan hävda sig gentemot odling i södra Europa.
– I odlingsföreningen så satsar vi jättehårt på utveckling och vi provar nästan 80 sorter per år i symbios med sortföreträdarna och jobbar ständigt med odlingsutveckling, säger Lars-Johan Merin, ordförande i SFO.

Medelskörden i Europa är i år 3,1 ton per hektar. De svenska odlarna ligger alltså ett helt ton över sina kollegor som odlar raps längre söderut. Beroende på var man befinner sig i Sverige så ser snittskörden väldigt olika ut. I Skåne är det många odlare som kan ta mer än fyra ton men faktum är att 60 procent av den svenska oljeväxtodlingen sker längre norrut än Skåne.
– Vi har odlare ända uppe i Hedemora som tar skördar som ligger i linje med det svenska snittet. Så det finns duktiga odlare i hela Sverige, säger Lars-Johan Merin.

Den svenska oljeväxtodlingen har flera fördelar jämfört med de stora odlingsländerna som Frankrike och Tyskland. Längre söderut är de i större utsträckning drabbade av insekts- och sjukdomsangrepp. Ett par exempel är skidgallmygga och klumprotsjuka. I framför allt Skåne har man haft angrepp av skidgallmygga men det är inte i närheten av de stora angrepp som man sett i Frankrike. I norra Tyskland har man problem med klumprotsjuka. Det gör att de länder som har ett bättre klimat får skördeförluster och en minskad medelskörd. Både Frankrike och Tyskland ligger på drygt tre ton i medelskörd det här året.

 

Relaterade artiklar