ANNONS

Svenska jordgubbar till midsommar

Den svenska jordgubbssäsongen är i full gång och svenskodlade gubbar säljs nu i stora delar av landet. Alla som köper jordgubbar till midsommar och andra festligheter har rätt att veta var bären är odlade. Jordbruksverket gör därför stickprov vid olika försäljningsställen för att kontrollera att märkningen är korrekt.

— Jordbruksverkets kontrollanter är ute i juni varje år och kontrollerar jordgubbar som säljs i Sverige. Konsumenten ska kunna veta varifrån bären kommer och det ska vara tydligt utmärkt vid försäljningsstället, säger Kristina Mattsson, utredare frukt- och grönt.

Extrajobb för skolungdomar
Jordgubbar säljs ofta av skolungdomar. Som förälder bör man vara medveten om att det är innehavaren som ansvarar de bär som säljs och att köparen får korrekt information. I det här fall är det den jordgubbsäljande skolungdomen som bär ansvaret för att informationen är korrekt. Det är därför viktigt att förvissa sig om att barnen jobbar för ett seriöst företag så att det inte blir tråkiga efterspel.

Testas i laboratorium
Jordgubbsförsäljningen kontrolleras såväl i butik som på torg och vid vägkantsförsäljning. Om säljaren inte kan styrka jordgubbarnas ursprungsland så kontaktar vi leverantören. Som en sista åtgärd tar vi prover på jordgubbarna och de skickas för analys. Om bären säljs som svenska men har annat ursprungsland handlar det om bedrägeri och säljaren polisanmäls.

Håll koll på detta
Men hur ska man veta att det verkligen är svenska bär som säljs vid en skylt där det står ”Svenska jordgubbar”? Några saker att hålla koll på:

Bärkartongerna ska vara märkta med odlarens namn och adress. Kolla gärna så att samma namn och adress finns på den låda som konsumentförpackningarna står i.
Vid betalning med Swish – kolla så att numret är ett företagsnummer som börjar med 123.

Relaterade artiklar