ANNONS

Teknik från två kontinenter

Det danska företaget KK Europe hade i förra veckan en fältdemonstration med jordbearbetningsredskap och såmaskiner. KK Europe marknadsför den australiensiska kedjeharven, Kelly-Chain-Disc  samt den arbentinska såmaskiinen Juri.
Den förstnämnda är en blandning av harv och tallriksharv som bearbetar lätt och medelstyv jord i det övre skiktet. Dess främsta egenskaper är att den blandar upp växtrester mycket väl med jorden. Maskinen tillverkas på licens av det danska företaget BK-Teknik sedan några år och maskinen finns i flera olika artbetsbredder upp till 9 meter. Varje axel besår av en mängd tallrikar som är ihopbundna med kedjor. På såv vis kan axeln arbeta upp och ner samtidigt som den roterar och markföljsamheten blir perfekt. Det ger även litet effektbehov.  Som exempel kräver en sex meter bred maskin inte mer än 66 kW (90 hk) så bränsleåtgången blir inte stor.
De argenstinska såmaskinerna från Juri är anpassade för direktsådd eller sådd i bearbetat jord. De skiljer sig inte nämnvärt från andra system som finns på marknaden.

Relaterade artiklar