ANNONS

Tolv meters kedjeharv i demonstration

På en demonstration i Danmark i torsdags visades en mängd verkligt breda redskap. Anledningen var temat fasta körspår på tolv meter. Tanken på tolv meters avstånd mellan de fasta spåren har kommit till nu när det finns tröskskärbord som är så breda.
Men även om det finns skrärbord på tolv meter är det lite si och så med vissa redskap. Kultivatorer finns det enbart från Horsch som är så breda i dag. Tallriksharvar finns det lite fler av och senast ut är kedjeharven från danska BK Teknik. Det är en australiensisk harv från början som Bjarne Knudsen på BK-Teknik fick nys om och började licenstillvera i Danmark. De första harvarna såg dagens ljus förra hösten och i våras kunde lantbrukare köpa kedjeharvar på 6 och 9 meter. Nu finns den alltså även i tovl meters utförande.

Genom att ha en rörlig kedjekonstruktion mellan varje tallrik i stället för en stel axel kan tallriksharven Kelly Disc Chain följa marken exakt. De kraftigt snedställda tallrikarna fungerar som ett mellanting av skyffeljärn och tallriksharv.

Bjarne Knudsen är lantbrukaren som till vardags driver en mekanisk verkstad, BK Teknik, på norra Jylland. På semester i Australien fick han se ett ovanligt jordbearbetningsredskap som väckte hans intresse. Maskinen heter Kelly Disc Chain och har sitt ursprung i att man använde uttjänta ankarkättingar för att förbinda tallrikarna i redskapet.
I dag tillverkas Kelly Disc Chain av nya komponenter såväl vad gäller axeln mellan tallrikarna som resten av maskinen.
Kelly Disc Chain fanns emellertid inte i Europa och nu har BK Teknik ett avtal med den australiensiska tillverkaren att producera harven i Danmark för den europeiska marknaden.
– Vi har gjort ett antal maskiner som vi ska ha ut på strategiska ställen för maximal exponering mot marknaden under 2009, säger Bjarne Knudsen.
Det är i dagsläget inte planerat för någon, Kelly Kädeharve, som maskinen numera heter i Danmark, på svenska åkrar i år, men väl på tyska.
– Vi kommer att köra demonstrationer där den ska jämföras med konkurrenter såsom Carrier, säger Bjarne Knudsen.
I Australien är det 12 och 18 meter breda maskiner som gäller men i BK Teknik kommer att koncentrera sin produktion till 6 och 9 meter breda maskiner initialt.
Priset är inte helt klart men Bjarne Knudsen räknar med att en sexmetersmaskin hamnar på motsvarande 290 000 svenska kronor och en niometersmaskin på cirka 350 000 svenska kronor.
– Tallrikar och länkar är tillverkade i ett speciellt mycket slitstarkt stål. Eftersom de är ihopbundna med länkar är det enkelt att byta ut en tallrik om den mot förmodan skulle gå sönder, säger Bjarne Knudsen.
Med en hydraulkolv i varje ende kan man strama upp axeln med tallrikar så den blir lagom spänd och rak. Tallrikarna har hela 43 graders angreppsvinkel och konstruktionen innebär att tallriken bara rullar hälften så fort som framkörningshastigheten.
– För varje meter redskapet rör sig framåt rullar tallrikarna bara en halv meter. Det blir som en blandning av ett skyffeljärn och en tallriksharv, berättar Bjarne Knudsen. Fördelen med systemet är att tallrikarna följer markytan perfekt. På så vis kan man arbeta väldigt grunt utan att det blir obearbetat någon stans. Det innebär att hela markytan blir genombearbetad trotts en grund körning och effektbehovet blir litet.
När Lantmannen är med kör Bjarne Knudsen med en sex meter bred harv. Effektbehovet är inte mer än 66 kW (90 hk) för denna maskin och framkörningshastigheten kan utan vidare gå upp mot 20 km/h.
Gräver vi i jorden efter maskinen kan konstateras att hela ytan är genombearbetad, den mesta majsstubben delad på mitten och efter harven är det tillräckligt jämnt för att gå på med en såmaskin.
Det finns tre olika typer av leder och de passar var och en till sitt förhållande som såbäddsberedning, skorpbrytning eller nedmyllning av majsstubb eller andra grödor med mycket rester.
– Det tar bara en timme att byta alla axlarna med kedja och tallrikar och man kan givetvis använda redskapet direkt på en plöjning, säger Bjarne Knudsen.
Djupet ställs genom att sätta in ett antal distansringar vid kolven som reglerar bärhjulen men man kan inte belasta redskapet.

Tallrikarna kan röra sig upp och ner i förhållande till varandra vilket innebär att redskapet håller ett exakt djup oavsett hur marken ändrar sig.

Bjarne Knudsen har börjat tillverka den australiensiska harven Kelly Disc Chain i sin mekaniska verkstad, BK Teknik, på norra Jylland.

Bjarne Knudsen har börjat tillverka den australiensiska harven Kelly Disc Chain i sin mekaniska verkstad, BK Teknik, på norra Jylland.

Här kan man se hur raden av tallrikar böjer sig för att följa marken. Det behövs inget efterredskap för att ge en jämn yta efter redskapet.

Kolvar används inte enbart för at fälla ihop maskinen till transport utan även för att hålla rätt sträckning och vinkel på tallriksraderna.

Det är en aggressiv angreppsvinkel och tallriksraderna har stor inbördes vinkelskillnad.

Alla tallrikar har en ögla på ena sidan och en krok på andra. På så sätt hakas de i varandra en efter en med en lagring mot ramen från de yttersta tallrikarnas fästen.

Transporthjulen har dimensionen 15.5/80-24 och maskinen fälls enkelt ihop med hydraulik inför transport. Transportbredden är 2,5 till 3 meter beroende på arbetsbredd.

Relaterade artiklar