ANNONS

Trög export via Svartahavet

Trots ett nytt transportavtal mellan Ryssland och Ukraina om säker utskeppning av spannmål via ukrainska hamnar vid Svartahavet har transporterna inte rullat på som planerat den senaste veckan.

Det rapporterar danska Effektivt Landbrug. Bakgrunden är osäkerheten om Rysslands strategi i kriget. Ryssland lider stora förluster på slagfältet och Ukraina har återtagit stora områden som tidigare varit ockuperade av ryska styrkor. Nu spelar Putin på flera strängar i detta krig mot Ukraina och i viss mån mot resten av Västvärlden. Det handlar om en ekonomisk krigsföring som ska ge mer pengar till Ryssland och krångla till det och skapa osäkerhet i marknaden för övriga länder.
Sedan det första transportavtalet tecknades i juli månad i år har 491 lastfartyg med spannmål lämnat ukrainska hamnar med en total last på cirka 12 miljoner ton lantbruksprodukter.
Enligt uppgift är det många fartyg som är redo att frakta lantbruksprodukter från de tre öppna hamnarna i Ukraina och ut via Svartahavet men ryska tjänstemän som är satta att besiktiga lasterna så att fartygen transporterar enbart det som avtalet gäller, försinkar förloppet. Denna information kommer från ukrainska politiker.
Hela 77 fartyg står i kö för att lasta spannmål i Ukraina men väntar på de administrativa rutinerna från Ryssland. Utlastningen i dessa tre hamnar fortgår endast med 50 procent av den kapacitet som skulle kunna vara fallet om all dokumentation gick i normal takt.

Relaterade artiklar