ANNONS

Tröska majsen i rätt tid

Kärnmajs är ingen stor gröda i Sverige, men det finns en och annan som odlar det. Problemet är att få majsen mogen och det är en del lantbrukare som får åka ut med tröskan i december eller januari för att skörda med hjälp av frosten.
Tumregeln är att tröska när vattenhalten är maximalt 40 procent och den svarta fläcken syns där kärnan är fäst vid kolven.
När dygnstemperaturen faller under 10 ° C, vilket normalt sker i mitten av oktober i södra Sverige tappar majsen fart och plantorna kan börja välta och kolvar knäcks av. Detta ska man hålla koll på och försöka skörda majsen innan skadan blir för stor. En liten frostknäpp påverkar inte majsen så mycket men går temperaturen under -4° C dör hela plantan och majsen bör skördas innan det blir ett regnväder.
Det går utmärkt att tröska kärnmajs frusen om grödan ska torkas före lagring. Ska kärnorna lagras otorkat i gastät silos måste de vara tinade vid skörd.

Relaterade artiklar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng