ANNONS

Tufft läge för danska lantbrukare

Danska lantbrukare har i alla tider haft politiker och myndigheter med sig och därmed moderatare regelverk jämfört med i Sverige.
Det verkar ha upphört.
I starten av pandemin blev de av med hela sin minknäring på någon vecka och ingen vet om den branschen reser sig igen i landet.
Under de senaste åren har de fått kraftigt strängare djurskyddsregler om än inte lika hårda som de svenska.
I decennier har danska lantbrukare haft gödselräkenskaper som medfört att de inte kunnat gödsla med kväve till full skörd. De har även haft hårdare regler vad gäller mellangrödor och för att skydda vattendrag har en debatt rullat de senaste tio åren om ökade krav på mellangrödor och trädor nära vattendrag.
Nu kommer ett utspel från Økologisk Landsforening som kan slå hårt.
De anser att det konventionella lantbruket ska tillföras en koldioxidavgift samt att delar av EU-stödet ska överföras från konventionellt lantbruk till ekologiskt. Tittar man på den politiska fördelningen i det danska Folketinget är det inte heller bara ett slag i luften utan fullt möjligt att det går igenom.
Danska lantbrukare har redan fått ett politiskt bakslag för några veckor sedan då danska politiker inte gick på EU-kommissionens förslag om att skjuta upp kraven på 4 procents träda till år 2024, något den svenska regeringen gjorde.

Relaterade artiklar