ANNONS

Tvärstopp i lantbruksmaskinförsäljningen

Lantbruksmaskiner och traktorer har stigit i pris med cirka 25 procent den senaste tiden och nu slår det stopp vad gäller köpintresset bland lantbrukarna i EU. Prishöjningar på maskinerna i kombination med räntehöjningar har minskat köpintresset rejält.

Informationen kommer från det tyska LandBauTechnik-förbundet som rapporterar att återförsäljare runt om i Europa står med gårdsplanerna fula av nya traktorer och maskiner men saknar kunder. Deras resultat blir inte över sig i år. De som fortfarande redovisar vinster är maskintillverkarna, men för några börjar varningsklockorna ringa nu.
Under de senaste åren, då maskintillverkarna legat efter, har återförsäljare fått beställa utan att veta priset. Nu har de fått hem maskinerna, med rejäla prispåslag och saknar kunder enligt LandBauTechnic-förbundet.
Branschorganisationen Climmar har ett index som går från minus 3 till plus 3 för att beräkna efterfrågan av lantbruksmaskiner i Europa och under första halvåret 2023 var den siffran 0,47. Men under årets andra halva föll det till 0,16.
Som exempel var siffran 1,65 under första halvåret 2021.

Relaterade artiklar