ANNONS

Tysk grisproduktion störtdyker

Minus 18,2 procent. Så mycket har den tyska produktionen av grisar minskat sedan år 2020. Det visar färsk statistik från den tyska grisproducentföreningen ISN, som kom nu i julhelgen.

Tysk grisproduktion går genom ett stålbad. Afrikansk svinpest, pandemi och allt tuffare djurskyddsregler på en och samma gång.
Per den 3 november i år fanns det 21,3 miljoner grisar i Tyskland. Det är 18,2 procent färre grisar jämfört med samma datum år 2020.
Det senaste året är nedgången 10,2 procent.
År 2014 fanns det 2 miljoner avelssuggor i Tyskland, i dag är siffran 1,4 miljoner.
Enligt ISN kräver utvecklingen nu politisk handling för att bromsas.
På två år har antalet gårdar med grisar i Tyskland minskat med 1 900 stycken.
Den tyska grisnäringen går i snabb takt mot ett system som liknar den svenska modellen. Det vill säga en dyrare produktion, till följd av hårdare djurskyddsregler, som i stort sett enbart vänder sig till tyska konsumenter som är beredda att betala lite mer för det tyska grisköttet.
Därmed blir billigt griskött från Tyskland i framtiden inget bekymmer för svenska grisproducenter och svenska slakterier.
Samtidigt faller noteringen för slaktsvin i Danmark.
Danish Crown sänker betalningen med 40 danska öre till 12:20 danska kronor per kg att gälla över jul- och nyårsveckorna.
Minskad avsättning för griskött är motiveringen från Danish Crown som i ett pressmeddelande berättar att deras kunder är oroliga för att bygga lager om efterfrågan och priserna minskar ytterligare.
Minskad export till Kina samt kraftigt prisfall på griskött i Kina är några av de bekymmer dansk grisproduktion lider av just nu.
Även den danska grisproduktionen har minskat kraftigt under år 2022.

Relaterade artiklar