ANNONS

Tyska lantbrukare är kritiska till frihandel med Ukaina

I torsdags beslutade Europeiska rådet att förlänga frihandeln mellan EU och Ukraina. Lantbrukare kan förvänta sig ökad prispress på sina produkter. Till slutet av juni 2024 gäller förordningen om handelsliberalisering, som möjliggör att Ukraina kan suspendera alla tullar, kvoter och handelsskyddsåtgärder för sina importvaror till EU.

Enligt Europeiska rådet vill EU hjälpa Ukraina att upprätthålla sin ekonomi under svåra omständigheter och upprätthålla stabila handelsrelationer. Avtalet omfattar en produktkategori för frukt och grönsaker samt en annan kategori för jordbruksprodukter och jordbruksförädlade produkter. Från och med den 6 juni 2023 kommer även antidumpningstullar att tas ut på import från Ukraina. Enligt Europeiska rådet gäller EU:s gemensamma importregler.

Den 9 maj godkände Europaparlamentet kommissionens förslag till avtalet utan ändringar.

Spannet för spannmålspriserna är lågt i dag då spannmålspriserna ligger på 225 euro per ton. Dagens Matif-pris för majs är 220 euro per ton. Således ligger priserna ungefär på samma nivå som förra veckan. Dock hade vete- och majspriserna nått långsiktiga bottennivåer förra veckan på grund av förväntade rekordskördar och förlängningen av spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina.

Föreningen “Landwirtschaft verbindet Bayern” reagerar med oro på förlängningen av frihandeln med Ukraina. I ett pressmeddelande ställer organisationen frågan om avvägningen mellan solidaritet med Ukraina och ansvar gentemot den inhemska befolkningen. “Landwirtschaft verbindet Bayern” pekar även på de ojämna standarderna i Ukraina och EU, vilket förvärrar konkurrensen för EU:s jordbrukare på den globala marknaden. Enligt föreningen leder avtalet till att “klimatskadlig import finansieras och att lokal odling och inhemska jordbruk kraftigt försvagas”.

Enligt “Landwirtschaft verbindet Bayern” används kemikalier i Ukraina som är förbjudna i EU. Det kan påverka befolkningens hälsa samt djur- och miljöskydd. Konsumenten får inte tillräcklig information om dessa risker.

Detta rapporterar tyska Agrar Heute.

Relaterade artiklar