ANNONS

Tyskland – snart inte självförsörjande på gris

i Tyskland ligger man på en självförsörjningsgrad på griskött i intervallet 110 till 115 procent just nu. Med tanke på att landet inte får exportera griskött till Asien till följd av afrikansk svinpest i landet medför det stora problem med låga priser och slaktköer.
Men Tyskland har inte alltid varit självförsörjande på griskött. År 2000 var siffran endast 90 procent självförsörjningsgrad på griskött.
Enligt danska beräkningar, publicerade i Landbrugsavisen denna veckan, faller nu grisproduktionen i landet till följd av svag lönsamhet. Bedömningen är att grisproduktionen kommer att minska med cirka 20 procent under två år och då är Tyskland inte längre självförsörjande på gris. Antalet suggor har redan börjat minska i landet.
Bedömningen är därmed att det tyska smågris- och slaktsvinspriset ligger i botten i Europa under hela 2021 men kan därefter stiga när export inte längre är nödvändig. Priset på gris ligger ofta högre i länder som inte är självförsörjande.
I dag finns det cirka 1,8 miljoner suggor i Tyskland vilket ger cirka 54 miljoner slaktgrisar per år. Till det kommer en del impoort av smågrisar från bland annat Danmark. Denna är dock under minskande då smågrispriset legat i botten det senaste knappa halvåret i Tyskland.

Relaterade artiklar