ANNONS

Ukraina i EU:s inre marknad

Ukraina kommer att bli en del av EU:s inre marknad inom ett fåtal år. Det kommer att rita om kartan för spannmålshandel och få stor påverkan på marknadssituationen.

Just nu ser det visserligen långt ut dit. Rysslands krig i Ukraina måste upphöra och EU-länderna måste komma överens. I dag är det en majoritet av EU-länderna som ser det som viktigt att spannmål från Ukraina släpps in i Europa för att underlätta landets export och möjligheter till intäkter, något som är avgörande för deras försvar mot det ryska anfallet.
Men grannländer som Polen, Slovakien och Ungern försöker stoppa spannmål från Ukraina då det påverkar deras lantbrukare negativt.
Men Asbjørn Børsting, direktör på Dakofo och värd på Baltic Graina Exchange, är enligt en intervju i danska Effektivt Landbrug, övertygad om att kriget tar slut och att Ukraina är en del av EU:s inre marknad inom kort.
Det var i torsdags denna veckan som det årliga eventet Baltic Grain Exchange arrangerades i Köpenhamn. Det var drygt 700 deltagare inom spannmålshandel, foderproduktion och sjöfrakt från norra Europa som samlades. Arrangemanget har pågått i Köpenhamn i drygt 20 år.
Det är föredrag men framförallt nätverkande som är målet med sammankomsten i den danska huvudstaden och det finns även många svenskar med.
Det görs spannmålsaffärer och knyts kontakter.

Relaterade artiklar