ANNONS

Unikt gödselsamarbete

I Danmark har 14 lantbrukare med totalt 2 000 hektar gått ihop i ett unikt samarbete vad gäller gödselspridning. De har investerat i pumpar och nergrävda ledningar från basängerna och ut till åkrarna samt sprider gödseln med spridare utan tank. I stället är det en slridare med en stor slangvinda och som får gödeslen pumpad ända ut till maskinen som rör sig på åkern. Fördelarna är flera enligt Flemming Jörgensen, förman för Näringsstofkompagniet, det gemensamma bolaget för gödselspridningen på de 14 gårdarna.
Dels blir det mindre packningsskador i marken eftersom man inte kör med lastbärande tunnor i fält, dels blir spridningskostnaden lägre totalt sett.
Deras spridare har 24 meter bred ramp och väger endast 6 ton. En normal vikt på ett ekipage med tankvagn hade varit 30 ton. Totalt kör de ut 50 000 ton flytgödsel per år på de 14 gårdarna och som längst pumpas gödseln 3,6 km i rörledning.
Näringsstofkompagniet har varit igång sedan år 2003 och sågs som ett så intresant projekt från myndigheternas sida att de fick motsvarande 1 miljon kronor i utvecklingsstöd från EU.
DSC00545

Relaterade artiklar