ANNONS

Utsikt för ökat pris på vete och majs

Det blev relativt små prisförändringar trots prisdrivande USDA-rapport. På börsen i Chicago gick vete upp med 1,0 procent, majs steg i pris med 0,6 procent medan soja stod i oförändrat pris. Förändringarna på Matif i Paris blev minus 1,8 procent för vete, oförändrat pris för majs och minus 2,3 procent för raps.

I torsdags klockan 18 släppte det amerikanska lantbruksministeriet en rapport över lagertillgångar i USA och vad som såtts och kommer att sås denna säsong i landet. USA är visserligen inte hela världen, men vad som sker där har trots allt stor påverkan på de globala priserna för vete, majs och soja. För majs skrevs både lager och årets areal ner vilket är klart prisdrivande medan de nya siffrorna för vete var ganska prisneutrala och för majs var siffrorna prisdämpande.
Prisförändringarna var visserligen lite i de riktningarna, men marknadsanalytiker förväntar sig större prisrörelser och förklarar det med att fredagen var helgdag och inte mycket han ske efter rapporten. Därmed finns det anledning att tro att vete och majs stiger veckan efter påskhelgen.
Den svenska kronan är fortsatt svag och ligger på 11:51 mot euron. Valutan hjälper de svenska priserna uppåt.
De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 2:35 kronor per kg, vårvete 3:20 kronor per kg, fodervete 1:92 kronor per kg, etanolvete 1:92 kronor per kg, råg 2:48 kronor per kg, foderhavre 2:35 kronor per kg, grynhavre 3:32 kronor per kg, foderkorn 2:- kronor per kg, maltkorn 2:82 kronor per kg, foderärtor 2:95 kronor per kg, åkerbönor 2:95 kronor per kg, linfrö 5:05 kronor per kg och raps 5:06 kronor per kg.

Relaterade artiklar