ANNONS

Väderstad fick pris på Agritechnica

Väderstad TopDown med E-services har röstats fram som vinnare av Farm Machine 2024 i kategorin för jordbearbetning. Priset delades ut i samband med den pågående Agritechnica-mässan i tyska Hannover.

Farm Machine, som tidigare hette ”Machine of the year”, är ett pris där en jury bestående av 16 europeiska lantbrukstidningar från hela Europa röstar fram vinnare i flera olika kategorier av maskiner.
– Det här priset är ett bra bevis på att TopDown och Opus med E-services kommer att bli viktiga produkter för lantbrukare som vill optimera sin jordbearbetning ytterligare. Priset är också något att känna stolthet över för många medarbetare på Väderstad som varit involverad i TopDown-projektet i olika roller genom åren. Som med allt vi gör här på Väderstad, så var det här priset en laginsats, säger Wolfram Hastolz, produktansvarig kultivatorer på Väderstad.
Införandet av E-Services för TopDown 400-700 och Opus 400-700 gör att maskinerna kan använda styrfiler för att justera maskininställningen automatiskt under körning med hjälp av en fältkarta. Detta innebär att lantbrukaren, innan körningen påbörjas, kan programmera hur de enskilda arbetsredskapen – tallrikar, pinnar, utjämnare och vältpaket – ska bete sig på specifika platser på fältet baserat på till exempel jordartskarta eller fältegenskaper.
– Nästa steg efter införandet av styrfiler för sådd och gödning med variabel giva, är att tillämpa samma tankesätt för jordbearbetningen. Här väntar besparingar på att släppas loss med regeln “så mycket som nödvändigt, så lite som möjligt”. Några av fördelarna kommer i form av dieselbesparingar och förbättrad jordhälsa, andra genom möjligheten att öka arbetshastigheten samt minska slitaget. Dessutom lägger detta grunden för en autonom jordbruksframtid, säger Wolfram Hastolz.
TopDown och Opus med E-services är tillgängliga från oktober 2023, där de första maskinerna levereras till kunder i början av 2024.

Relaterade artiklar