ANNONS

Världens första Hardi Aeon 7000 liter levereras till Sverige

Den nya Aeon Centura Line 7000 Twin från Hardi går till Sverige och Franzéns lantbruk utanför Örebro. Franzéns har kört Hardi i många år och satsar nu på den nya Aeon-modellen.

Den nya spruta är utrustad med Hardi Pulse System vilket ger stora möjligheter till effektivisering.
Bland annat kan det ändra dosering på varje munstycke individuellt och därigenom ger det så kallad kurvkontroll.
Franzén brukar cirka 900 hektar eget och kör även cirka 450 hektar hos andra lantbrukare i närheten.
Denna areal sprutas i genomsnitt tre gånger per säsong då det odlas mest vete, havre, korn och raps.
Franzéns har kört Hardi i många år men Hardi Twin köptes första gången år 2014 och det systemet är helt överlägset vad gäller kapacitet och effektivitet tycker Claes Franzens som kör sprutan mest.
– Vi har möjlighet att köra fler hektar per tank samtidigt som vi har möjlighet att spruta om det är lite ostadigare väder. Med en traditionell spruta hade vi varit tvungna att vänta på bättre väder.

Johan Axén som är regionsanvarig på Hardi i Sverige vill även tacka Lantmännen Maskin och säljaren Kent Karlsson för affären och ser fram emot att leverera denna spruta till våren 2024.
Enligt Johan har det varit ett uppsving i försäljningen av Hardi Twin de senaste åtta åren.
– Det märks att kunderna lägger mer fokus på effektivisering och kapacitet, och där är ju Twin konceptet helt i sin egen klass. Tack vare luftassisteringen får man flera möjliga sprutdagar per säsong och det är det kunderna efterfrågar då det är mycket som ska hinnas med.

Hardi Pulse System ger nya möjligheter
Även Hardi Pulse System ger en effektivisering genom kurvkontroll och exakt dosering på munstyckesnivå.
Dessutom behåller Pulse Systemet droppkvaliteten i ett oförändrat spektrum, oavsett om du kör i 4,5 km/h eller 11 km/h. Detta uppnås genom att Pulse Systemet gradvis öppnar från 30 till 100 procent flöde i munstyckena. Därmed är trycket alltid cirka 3 bar och avdriften hålls till ett minimum, och det finns inget behov av att byta munstycke vid stora förändringar i körhastigheten.

Aeon konceptet växer till fyra modeller
Aeon-modellen är också hjulstyrd till skillnad från tidigare Hardi-modeller. Detta tillåter en avsevärt högre körhastighet samtidigt som det bibehåller utmärkt rampprestanda och man slipper sakta in så mycket på vändtegen.
Dessutom är hjulskärmarna medföljande så man undviker smuts på munstycken i sväng.
Alla fyllnadsvärden matas enkelt in på FluidBox 8000 färgdisplayen ute på sprutan vilken även hjälper till med vissa uträkningar.

Aeon-serien sträcker sig i storlek från 4200 till 7000 liters tank och ramper från 24 till 39 meter.
Den nya Aeon modellen är man på Hardi mycket stolta över då den har fått fantastiska kundomdömen från de kunder som redan kör modellen.

Aeon 7000 eller motsvarande kommer även visas på Borgeby Lantbruksdagar och på Elmia Lantbruk i höst.

 

Relaterade artiklar