ANNONS

Världspremiär för nya Passat Alltrack

En ny generation av fyrhjulsdrivna Passat Alltrack får världspremiär på den internationella bilsalongen i Genève (3-15 mars).

10 viktiga fakta inför världspremiären av Passat Alltrack:

4MOTION fyrhjulsdrift och DSG-växellåda är standard.
Egen offroad-look med nya stötfångare, hasplåt och skyddande tröskel- och skärmlister.
Korta överhäng och en markfrigång som ökats med 27,5 mm optimerar terrängegenskaperna.
”Offroad”-läge som tillsammans med de många förarassistanssystemen underlättar körning i terrängen.
Passat Alltrack kombinerar goda offroad-egenskaper med hög åkkomfort.
Nytt motorutbud – på den svenska marknaden kommer tre motoralternativ att erbjudas: 2,0 TSI 220 hk, 2,0 TDI 190 hk och 2,0 TDI 240 hk.
Med sin dragförmåga på upp till 2 200 kg, lämpar sig Passat Alltrack perfekt för att dra släp.
Innovativa ”Trailer Assist” gör det betydligt enklare att manövrera bilen med släp.
Passat Alltrack kan spara förarens personliga inställningar i en användarprofil.
Svensk lansering i höst. Priserna är ej fastställda.
Denna Volkswagen är med på allt: Från snötäckta bergspass på skidsemestern, via utmanande sandstränder med båten på släp, till ett arkitektmöte på byggarbetsplatsen – nya Passat Alltrack ger aktiva människor större flexibilitet. Långfärdsbil, företagsbil, mångsidig familjebil och rymlig SUV – allt i ett!

En bil med robusta egenskaper. Stötfångare som är speciellt anpassade för att klara körning utanför landsvägen, hasplåt, stora lutnings- och rampvinklar, specifika tröskelbreddare och robusta skärmbreddare – tillsammans resulterar detta i en mycket stryktålig kaross, och dessutom i en unik look.

Och det som den robusta looken utlovar, infrias av den moderna tekniken: Med en markfrigång som ökats med 27,5 mm jämfört med vanliga Passat, sitt ”Offroad”-körläge i vilket assistanssystemen är anpassade för terrängkörning, ett specialanpassat chassi och fyrhjulsdriften 4MOTION bemästrar Passat Alltrack även oländig terräng på ett suveränt och tillförlitligt sätt.

Passat Alltrack – en succé på den svenska marknaden

Den första generationen av Passat Alltrack lanserades våren 2012 och blev genast en succé på den svenska marknaden. Konceptet med kraftfulla, effektiva motorer, fyrhjulsdrift, DSG, högre markfrigång och offroad-egenskaper gjorde den till en storsäljare. Volkswagen spinner nu vidare på detta koncept genom att lansera Golf Alltrack under våren 2015. Och i höst är det alltså dags för andra generationens Passat Alltrack.

– Alltrack är utan tvekan ett koncept som passar svenskarnas behov och de förhållanden vi har här i Sverige. Vi ser verkligen fram emot att lansera både Golf Alltrack och Passat Alltrack under året, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige, och fortsätter:
– Tillsammans med Passat Sportscombi och laddhybriden Passat GTE, som också lanseras i höst, får vi ett komplett erbjudande – inte minst till den så viktiga tjänstebilsmarknaden. Det blir onekligen ett spännande Volkswagen-år!

Tre motoralternativ

På den svenska marknaden erbjuds tre nya direktinsprutade motorer till nya Passat Alltrack: en bensindriven turbomotor (TSI) och två turbodieslar (TDI). Alla uppfyller den europeiska utsläppsnormen Euro 6.

Den kraftfulla TSI-motorn utvecklar 220 hk. När det gäller de vridmomentstarka TDI-motorerna levererar de 190 hk respektive 240 hk. Start/stopp-system och bromsenergiåtervinning hör till standardutrustningen. Alla tre versionerna är som standard utrustade med en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar.

Fyrhjulsdrift standard

Nya Passat Alltrack är som standard utrustad med fyrhjulsdriften 4MOTION. Denna är baserad på en Haldex-koppling av den 5:e generationen och aktiveras innan något hjulspinn uppträder. Skulle det finnas risk för att tappa greppet kopplas bakaxeln in – steglöst och på bråkdelar av en sekund.

Parallellt med den Haldex-koppling som fungerar mellan fram- och bakaxeln, innehåller det elektroniska stabiliseringsprogrammet (ESC) en elektronisk differentialspärr (EDS) som fungerar på alla fyra hjulen. Om ett hjul börjar att slira, ser denna till att lägga över drivkraften på det andra hjulet på samma axel. Också här sker det hela på bråkdelar av en sekund.

Dessutom är Passat Alltrack 2,0 TSI på 220 hk samt 2,0 TDI på 240 hk också utrustade med tilläggsfunktionen XDS+ på båda axlarna. Detta system, som kan fås som tillval för 2,0 TDI 190 hk, bromsar in innerhjulen i kurvorna och optimerar på så sätt styrningen och kurvtagningsförmågan. Tekniskt sett är XDS+ ett funktionellt tillägg i den elektroniska differentialspärren.

Offroadläge

Alla Passat Alltrack är som standard utrustade med körprofilsväljaren Mode Select. Förutom de lägen som vi känner igen från andra Passat-versioner – ”Eco”, ”Normal”, ”Sport” och ”Individual” (i kombination med den adaptiva chassiregleringen DCC) – bjuder Passat Alltrack dessutom på läget ”Offroad”.

Med en enkel knapptryckning anpassas alla relevanta kör- och assistanssystem för körning i terrängen. Ett par exempel: Genom att ändra ABS-systemets ansättningsintervall i läget ”Offroad”, bygger däcken upp en liten kil av material framför sig vid full inbromsning på löst underlag och minskar på så sätt bromssträckan.

Funktionerna Auto Hold och Hill Descent Control förhindrar att bilen rullar bakåt i en uppförsbacke eller att den börjar accelerera i en nerförsbacke. Gaspådraget kan doseras mer exakt. Det extra utväxlingssteget i DSG-växellådan hjälper till vid långsam körning i terrängen. Dessutom förskjuts växlingspunkterna uppåt, och automatisk uppväxling i manuellt läge förhindras.

Släpvagnsvikt 2 200 kg

Tack vare sin kombination av EDS, XDS+ och 4MOTION, erbjuder Passat Alltrack ett verkligt plus både när det gäller säkerhet och dynamik. Dessutom lämpar den sig mycket bra som dragbil: Vid 12 % stigning kan Passat Alltrack dra en släpvagnsvikt på 2 200 kg (bromsat).

Utrustning utvändigt

Passat Alltrack är en självständig modell i utbudet. Därför är många av finesserna och delarna speciellt framtagna för just denna mångsidiga bil och kan inte fås för någon annan modell.

Till dessa utrustningsdetaljer hör de nya stötfångarna och hasplåten i rostfritt stål (fram med speciella dimljus, bak med integrerade trapetsformade paneler runt avgasrören), backspegelkåporna i matt krom, Alltrack-märket på kylargrillen och bakluckan, de speciella 17″-lättmetallfälgarna (som tillval även speciella 18″- och 19″-fälgar), de robusta antracitfärgade skyddslisterna på skärm- och tröskelbreddarna, tröskelbreddarnas underredesskydd i borstad aluminiumoptik liksom den plakett med ett Alltrack-märke som pryder framskärmarna.

Utrustning invändigt

Precis som exteriören, har interiören i bilen anpassats efter Passat Alltracks speciella karaktär. De individuella detaljerna sträcker sig från de extra robusta och med en Alltrack-logo prydda instegslisterna i rostfritt stål, via de speciella golvmattorna med dubbelsömmar till komfortstolarna av typen ”Alltrack”.

På kanterna är dessa säten klädda med Alcantara medan mittsektionerna går i det nya klädselmönstret ”7 Summits”. Som tillval för sätet finns flera olika läderklädslar, elektrisk 14-vägs-inställning, luftkonditionering och massagefunktion. De robusta pedalerna har aluminiumoptik. Även den digitala instrumenteringen Active Info Display är speciellt anpassad för Passat Alltrack. En speciell dekor i mönstret ”Tracks” pryder ventilationsbandet.

Till standardutrustningen hör dessutom en kopplingsbox för mobiltelefoner som gör att man kan ansluta sin smartphone till den yttre antennen på Passat Alltrack. Locket är dekorerat med ett inpräglat Alltrack-märke.

Baserad på åttonde generationens Passat

Eftersom Alltrack är baserad på den nya, 8:e generationen av Passat står ett brett utbud av förarassistans- och infotainmentsystem till förfogande också för Alltrack-versionen. Hit hör bland annat Active Info Display (helt digitala instrument), Head Up Display (som visar information direkt i förarens synfält) och Rear Seat Entertainment ”Media Control” för surfplattor.

Precis som vanliga Passat är den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist inklusive City Emergency Brake standard. Som tillval erbjuds även fotgängaridentifiering i kombination med Lane Assist (filhållningsassistent).

Side Assist (filbytesassistent), Emergency Assist (som i en nödsituation kan stanna bilen helt), Traffic Jam Assist (underlättar kökörning), Rear Traffic Alert (kan registrera korsande trafik när man backar ut från en parkeringsplats), Trailer Assist (som gör det lättare att manövrera bilen med släp) och personlig användarprofil är andra exempel på tillval.

Trailer Assist

Att backa med släp är en utmaning även för rutinerade förare. För Passat Alltrack, som mestadels beställs med dragkrok, erbjuder Volkswagen det nyutvecklade systemet Trailer Assist som gör det enklare än någonsin att manövrera bilen med ett släp tillkopplat. Så här fungerar ”Trailer Assist”:

När man backar. För att backa in ett släp på en uppfart utifrån vägen, stannar föraren bilen på en viss punkt och lägger i backen.Systemet aktiveras med en knapptryckning.
Kamerabaserat. På kombiinstrumentet visas den aktuella och den möjliga styrvinkeln.Detta görs med hjälp av bildbehandlingsalgoritmer som används på data från backkameran. Denna kamera övervakar och utvärderar släpets vinkel i förhållande till bilen.Genom att vinkeln övervakas optiskt, kan beräkningarna av styrningsvinklarna ske oberoende av vilken typ av släp eller dragstång det handlar om.
Backspegelns inställningsknapp del i systemet. Med hjälp av sidobackspegeln inställningsknapp, som då fungerar som en joystick, kan föraren steglöst ställa in önskad färdriktning för släpet.Passat Alltrack övertar styrningen av bilen baserat på förarens kommandon med backspegelknappen medan föraren sköter bromsen och gasen.Inriktningen av bilen sker med hjälp av den automatiska styrningen av det elektromekaniska styrservot.Föraren kan när som helst korrigera det hela via backspegelknappen.
Personlig användarprofil

Antalet komfort- och assistanssystem ökar med varje ny modellgeneration. Detta gäller naturligtvis även Passat Alltrack. Många av dessa system har personliga inställningar och används av flera olika förare. Varje förare måste därför alltid aktivera sina egna inställningar. För att göra detta betydligt enklare, har Volkswagen tagit fram en ny individualiseringslösning. Med denna lagras en förares personliga inställningar i en speciell användarprofil.

Föraren kan blixtsnabbt aktivera sin användarprofil och därmed också sina personliga inställningar. Identifieringen av vilken förare det gäller sker enkelt med hjälp av bilnyckeln då bilen öppnas. Redan då aktiveras de första inställningarna, som exempelvis förarsätets placering. I Passat Alltrack kan föraren göra personliga inställningar av följande system (beroende på utrustning):

Orienteringsbelysningen
Den adaptiva farthållaren (ACC)
Infotainmentsystemet (inkl. mediabibliotek, navigation, telefon)
Den automatiska klimatanläggningen
Kombiinstrumentet/multifunktionsdisplayen
Lane Assist/Park Assist/Side Assist
Belysning och sikt
Förarstol med minnesfunktion
Stänga/öppna
Backspegelinställning
Nya infotainmentsystem –  Apple och Google nytillskott

Även infotainmentsystemen är nya. De erbjuder alla flera möjligheter för att ansluta externa enheter. Till de olika gränssnitten hör ett för att ansluta smartphones via ”App Connect”. Bakom denna döljer sig applikationerna ”MirrorLink™” och – 2015 för första gången i en Volkswagen –”Android Auto” (Google). Även ”CarPlay” (Apple) kan bli aktuellt i Sverige.

Infotainmentsystemen i nya Passat Alltrack är ”Composition Media” (standard) med Bluetooth handsfree och audiostreaming och som tillval de två navigationssystemen ”Discover Media” och ”Discover Pro”.
9de431195e523017_800x800ar
Lansering i höst

Den svenska premiären för Passat Alltrack sker i höst. Exakt datum för försäljningsstart och lansering är ej fastställt. Priserna släpps i samband med försäljningsstarten.

Relaterade artiklar