ANNONS

Ingen tjänar på kaoset

Just nu råder ett kaos i världen till följd av oron för coronavirus. Ingen vet naturligtvis hur allvarligt det är och hur allt slutar. Kanske slutar det inte. Även om det blir kontroll på dagens virusspridning så kan det ju bli en mutation av nuvarande virus eller uppkomma en helt ny sjukdom inom kort.

Detta är en debattartikel av: Anders Niléhn

Två saker vill jag med tydlighet deklarera innan vi går vidare; det är olyckligt när människor far illa, blir sjuka och eventuellt dör, oavsett orsak och det är bra att vi har pressfrihet i Sverige och i många andra länder. Missförstå mig inte på dessa punkter.

Men just nu ser vi baksidan av att media spär på oron och driver en opinion så att styrande regeringar inte har något som helst val i sitt agerande.

Låt säga att media hade rapporterat så här:

Det finns just nu ett nytt virus i världen som verkar sprida sig relativt snabbt. Man räknar med att 70 till 80 procent av världens befolkning kommer att smittas men för de allra flesta kommer det att upplevas som en lindrig förkylning.
Cirka 7 000 personer i hela världen har dött i sjukdomen så här långt. Flertalet av dessa är äldre och multisjuka och antalet döda är 0,0000929 procent av världens befolkning på 7,53 miljarder människor.
I några av de länder där viruset först dök upp har smittspridningen och antalet döda redan minskat.

Hade det varit nyheten hade ingen panik utbrutet i världen, det hade inte blivit några extrainsatta frågeprogram i ämnet, antalet oroliga hade inte ökat, allt i samhället hade fortsatt som vanligt och viktigast av allt, den nyheten är helt rätt och har inte utelämna någon fakta.

Men så blev det inte.
Media har och håller fortfarande på att gotta sig i nyheten och vrider och vänder på den allt vad det går. Regeringar och myndigheter har tvingats till åtgärder, lite olika hårda beroende på land.

Utvecklingen är inte bra.
Människor i alla länder drivs till nationalism och misstänksamhet mot andra.
Utan att ha agerat alls skulle sannolikt ett nationalistiskt parti som Sverigedemokraterna få ännu fler röster till Riksdagen om det var val i dag.

Varför blir det så här i ett modernt samhälle?
Troligtvis är det den snabba nyhetsrapporteringen där alla vet allt i realtid, där media lever på att nyheter ska vara så hemska och så drabbande som möjligt och där vi har börjat sätta namn på allt för att förstärka allvaret.
Ta som exempel stormar. Ja, stormat har det ju alltid gjort då och då. Men när stormen heter Gudrun, ja då blir det allvarligare!
Viruset är nu inte bara ett virus som vi alltid har haft, nu heter det corona och inte nog med det, de senaste veckorna har några bokstäver och siffror bakom lagts till för säkerhets skull så att ingen ska missa allvaret.
Självklart är det bra med namn på saker så att alla vet vad som rapporteras om, men baksidan är att en storm som heter Per, av de flesta upplevs som farligare än det faktum att det ska blåsa 30 meter per sekund.

Vad händer nu?
Ja troligtvis kommer detta virus att försvagas och antalet insjuknande reduceras kraftigt. Vilket tidsperspektiv vi talar om är oklart och vad de totala dödssiffrorna slutar på är det nog ingen som vet.
Den senaste nyheten i ämnet är att Kina mörkat virusutbrottet en hel månad innan nyheten släpptes. Det innebär att de trots svag handlingskraft under lång tid i starten ändå fått smittspridningen att minska snabbt. Även dessa uppgifter får självklart tas med en nypa salt.

Men naturen är tyvärr helt skoningslös. Inom kort kommer det en ny smitta, sannolikt mycket allvarligare och ska vi då skydda oss måste alla länder fortsätta att hålla sig isolerade, eller hela tiden ha en apparat så att man med kort varsel kan sätta landet i karantän.

Då kanske vi har en värld med isolerade nationer med nationalistiska ledare.
Vill vi ha det så?
Det räcker att gå tillbaka 150 år i tiden för att se hur det kan se ut. Då var varje land för sig och misstänksamheten stor mot andra.
Vill vi ha en sådan värld?

Är det inte tid att säga ifrån nu och låta allt återgå till det normala och inte offra hela den moderna samhällsstrukturen där människor kan förflytta sig fritt mellan länder, knyta nya kontakter, umgås och få förståelse för andra personers värderingar. Hela näringslivet har som alla vet allt att vinna på att varor och tjänster med enkelhet kan förflyttas mellan nationer.

Är det någon som överhuvudtaget förstår vad nuvarande agerande kommer att kosta i form av massarbetslöshet, konkurser och personliga tragedier. Troligtvis en betydligt större börda än resultatet av corona.
Någon måste naturligtvis ha suttit och kalkylerat på detta, men får troligtvis inget utrymme i media.

Börsen kan vi bortse ifrån, den var redan övervärderad och hade det inte varit ett virus hade det varit något annat som fått den på fall, men att ställa hela samhället och många arbetstillfällen på sin spets verkar helt orimligt?

Detta är som sagt en debattartikel av Anders Niléhn. En debattartikel är varken rätt eller fel. Den tål att kommenteras. Det kan ni med fördel göra här.

Relaterade artiklar