ANNONS

Vem törs satsa på mink i Danmark ?

Som Lantbruksnytt rapporterade om den 26 september står det nu klart att det blir lagligt med minkfarmar i Danmark från den 1 januari 2023.
Det har gett viss optimism i branschen men på ett möte i Herning i förra veckan var det ett hopp med viss oro.
Minknäringen kommer att omgärdas av många restriktioner och precis som i Sverige finns det partier som är för ett förbud mot näringen.
Dessutom är lönsamheten i näringen svag just nu. Vid den senaste pälsauktionen vid Kopenhagen Fur i september såldes visserligen alla skinn men snittpriset ligger långt under produktionskostnaden.
Även om en majoritet i det danska Folketinget står bakom näringen har mycket gått förlorat under de två år minkfarmar varit förbjudan till följd av pandemin i Danmark. Foderkedjor måste byggas upp och avelsdjur tas fram. På mötet i Herning, som drog cirka 50 intresserade före detta minkfarmare, kom många problem på bordet som måste lösas.
Hur många av de tidigare minkfarmarna i Danmark som har rätt att starta upp igen är oklart. Vid starten av coronapandemin och den danska regeringens beslut att avliva alla minkar i landet fick minkfarmarna ersättning. De kunde då välja på två nivåer. En högre ersättning mot att inte ha rätt att starta minkfarm igen och en lägre med möjlighet till det.

Relaterade artiklar