ANNONS

Vete närmar sig 3 kronor per kg igen

Priset för vete på Matif gick upp med 3 procent under veckan och ligger nu på 243:50 euro per ton vilket blir 2:90 kronor per kg. Växelkursen för svenska kronor mot euro är i stort sett oförändrad mot förra veckan och prisuppgången beror på minskade lager av vete i världen i kombination av ökad export från EU förra veckan vad gäller vete.

Läs mer om det i denna artikel från i går lördag. På börsen i Chicago gick vete upp med 1,4 procent och därmed kan man anta att exportsiffrorna hade betydelse.
För majs och soja på börsen i Chicago blev förändringen minus 1,6 respektive 1,7 procent och även det stämmer bra med den USDA rapport som kom i tisdags denna veckan och som visade på god tillgång av majs. Och det är den relativt goda tillgången på majs som även medför att inte vete stiger mer i pris än vad som är fallet, tror marknadsanalytiker Lantbruksnytt pratat med.
Att priset på spannmål inte stiger mer förvånar en del analytiker då lagersituationen totalt i världen är mindre än på flera år och då de minskat konstant i två år i streck vilket är ovanligt. Dessutom verkar marknaden ha vant sig vid Rysslands krig i Ukraina och ser inte längre det som en försörjningsrisk.
Priset på majs gick upp 0,2 procent på Matif i Paris denna veckan medan priset på raps föll med 0,9 procent. Detta är märkligt då priset på råolja stiger rejält nu och ser ut att fortsätta stiga i kombination med att Kanada minskar sin skörd av raps i år.
Även de svenska dagspriserna för fysik vara klättrar uppåt och är just nu för höstvete 2:90 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:40 kronor per kg, fodervete 2:10 kronor per kg, etanolvete 2:10 kronor per kg, råg 2:30 kronor per kg, foderhavre 2:18 kronor per kg, grynhavre 2:82 kronor per kg, foderkorn 2:22 kronor per kg, maltkorn 3:32 kronor per kg, foderärtor 3:12 kronor per kg, åkerbönor 3:12 kronor per kg, linfrö 4:80 kronor per kg och raps 5:12 kronor per kg.

Prisskillnaden är rekordstor mellan bröd- och fodervete. Det skiljer nästan en krona per kg och det beror på att stora mängder brödvete klassats ner till foder denna säsong till följd av väderproblem under skördesäsongen.

Relaterade artiklar