ANNONS

Viktig tvättning av potatislådor

Rengöringen A och O vid odling av matpotaits. Genom att tvätta och desinficera slipper man risken med smittor vilket kan kosta stora pengar.
Heine Hylleberg på Grimme Skandinavien har specialiserat sig på utrustning potatisodling. En produkt han säljer och som just nu ökar är utrustning för att tvätta lådor.
– Det är enormt viktigt att hålla god hygien i lådor och i potatislagerhuset. I Danmark är det krav på att tvätta och desinficera lådor och lagerhus i utsädesodlingar och nu börjar även andra odlare få upp ögonen för det, säger Heine Hylleberg.
Anledningen är att rena lådor och lagerhus minskar risken för sjukdomsspridning i alla odlingar.
Att intresset ökat för just Heine Hyllebergs utrustning är att den endast kräver en man.
– Normalt har man en person som kör trucken och en som tvättar. Men med vårt system klarar man sig på en man. Det passar bra när allt fler lantbruk får brist på personal och de som är kvar ska hinna allt mer, säger Heine Hylleberg.
Givetvis finns det fördelar med handtvätt. Då kan man spola på ett ställe till det blir rent. En automatisk tvätt måste ställas in så den spolar tillräckligt länge till dess hela lådan är ren. Det innebär viss onödig tvättning.
– Man ställer in hur länge tvättförloppet ska hålla på men vår utrustning har en del finesser så det inte blir mycket extra spolning, säger Heine Hylleberg.
Trucken ställer lådan på ett band och redan när lådan dras in mot tvätten solas den av undertill och på sidorna. Inne i tvätten spolas hela lådan såväl ut som invändigt. På väg ut från tvätten spolas den återigen på utsidan. Sista momentet är desinficeringen. Heine Hylleberg förespråkar ett skum eftersom detta sitter kvar längre på träet jämfört med en vätska.
I utrustningen från Grimme Skandinavien används aldrig vattnet om igen. Heine Hylleberg menar att det är säkrare med nytt vatten och man slipper filter.
Lådtvätten från Grimme Skandinavien heter Box Washer och finns i två storlekar, för 1 600 respektive 2 400 mm långa lådor.
Dess konstruktion är anpassad för en truckförare. När man sätter en låda på elevatorn som löper in till tvätten kommer en ren låda ut på andra sidan. Truckföraren tar den med sig när man kör efter ny smutsig låda.
Det finns flera fabrikat av lådtvättar på marknaden och priserna ligger från 250 000 kronor för automatiska alternativ.

Den mobila lådtvätten är praktisk när flera lantbrukare har den tillsammans.

Den mobila lådtvätten är praktisk när flera lantbrukare har den tillsammans.

Desinfektionsmedel och pump till lådtvätt.

Relaterade artiklar