ANNONS

Viktigt att kalka jorden

När lönsamheten minskar i lantbruket är det frestande att hålla igen på investeringar som inte betalar sig omgående. Kalkning är en sådan åtgärd. I Sverige efterlyser bland annat Nordic Sugar att betodlarna kalkar mer än de gör i dag och på Borgeby Fältdagar i fjol sa man att det inte enbart går att titta på pH värdet och dra slutsatsen att det inte behövs kalkas om det är 6,5 eller högre,
Även mängden kalcium per gram jord har betydelse, säger Åsa Olsson på NBR.
Hon  berättar att lantbrukare i södra Danmark, men pH över 7, kalkar kontinuerligt ändå och att det ska vara minst 250 mg kalcium per 100 gram jord.
– Våra stickprov visar att hälften av betfälten ligger under den gränsen.
Men nu visar det sig att även danska lantbrukare slarvar. I en färsk rapport kna man se att kalkförbrukningen minskat till en tredjedel i Danmark under de senaste åren.

Relaterade artiklar