ANNONS

Viktigt följa spannmålspriserna 2023

Det har kanske aldrig varit så svårt som i dag att ta ställning till vad som är rätt pris på årets spannmålsskörd. Att noga följa utvecklingen på spannmålsbörserna i Chicago och Paris är viktigt för alla som odlar spannmål, majs och oljeväxter.

Det rådet ger Olaf Zinke i en artikel i tyska Agrar Heute. Han anser att det som lantbrukare är viktigt att känna till den aktuella bedömningen på marknaderna och att anpassa sig till eventuella förändringar i utbud och efterfrågan i god tid och anpassa sin strategi därefter och att inte bara sälja till vilket pris som helst.

Därför är prognoserna från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA), EU-kommissionen eller analytiker, som Strategie Grains, viktiga för att bedöma marknadsutvecklingen och eventuell prisutveckling.
Det enklaste sättet är dock att titta på terminsmarknaderna. All information behandlas faktiskt där omedelbart och översätts till priser. Men varje ny information leder också till nya priser. Och ju större osäkerheten är om framtida skördar och det politiska ramverket, desto större blir prisfluktuationerna, eller förenklat uttryckt volatiliteten.

Olaf Zinke ger följande exempel i dag:
En titt på terminsmarknaden i Paris visar vad analytiker, handlare och bönder förväntar sig för priser under de kommande månaderna. För tillfället i alla fall. Kontraktet för vete (mars 2023) för spannmål som skördats år 2022 handlas för närvarande till 305 euro per ton. Jämfört med november är det ett prisfall på 50 euro per ton eftersom marknaden förutsätter fortsatt export från Ukraina via Svarta havets hamnar trots det pågående kriget och det exporteras även för fullt från en enorm rekordskörd i Ryssland.
Den nya europeiska veteskörden 2023 handlas just nu till 287 euro per ton, och därmed något billigare än det nuvarande vetet, även om man räknar med att den nya veteskörden globalt sannolikt blir mindre år 2023 jämfört med 2022. Marknaden tror således att konsumtionen kommer att falla.

Hans analys är att lantbrukare måste följa dessa nyheter och bilda sig en uppfattning om vad som sker med spannmålspriset om det ena eller andra infaller i världen och då vara beredd att göra en affär utifrån de egna möjligheterna. När lantbrukaren köpt in gödsel, växtskyddsmedel, utsäde och diesel går det att göra en kalkyl om vad man minst behöver ha betalt för att kalkylen ska gå ihop vid normal skörd på gården och dess givna förutsättningar vad gäller kostnad för marken, maskiner och arbete.

Relaterade artiklar