ANNONS

Vindanpassning och elektronik

Amatron Twin

Allt fler tillverkare av lantbruksmaskiner utvecklar teknik som gör att det går att använda hemelektronik för att styra och kontrollera avancerade maskiner i någon form. Amazone visade på Agritechnica upp två intressanta nyheter i denna kategori.

Bluetooth-adapter är den ena och innebär att man kan koppla exempelvis sin mobiltelefon till redskapets monitor för att kunna knappa in inställningar när man är utanför hytten. Applikationen släpps i februari nästa år och kommer då att vara kompatibel med Amazones konstgödselspridare och såmaskiner.

En annan applikation handlar om att kunna visa mer information för föraren under körning och heter Amatron Twin. Amazones monitor Amatron4 hanterar både redskapets inställningar och kartan för sektionskontroll, men föraren kan inte se de båda vyerna samtidigt på monitorn. Via en app kan man koppla ihop en vanlig läsplatta med monitorn via wi-fi och visa kartfunktionen i surfplattan. Förutom bättre översikt av den information som redskapet tillhandahåller föraren, innebär det dessutom att fler specialanpassade monitorer varken behöver köpas in eller installeras i traktorn.

Amazone lanserade för flera år sedan WindControl, där en vindsensor tillsammans med en kontroll av spridningsbilden gör att konstgödselspridaren kan motarbeta vindar som påverkar spridningen. Försäljningen av tekniken har dock legat nere en tid, eftersom producenten av vindsensorn lade om sin produktion mot militärverksamhet i stället. Nu är Amazone dock tillbaka på banan med WindControl igen. Designen är något förnyad, men funktionen precis densamma som tidigare.

Relaterade artiklar