ANNONS

Vinterutrustad CAT

Med Pon Equipments vinterutrustade hjullastare Cat 906M och Cat 908M effektiviseras arbetet med underhåll av gång-, cykelvägar och trottoarer väsentligt. Maskinerna säljs med vinterhjul, anpassad hydraulik, vikplog eller klaffskopa och sandspridare. Utrustningen gör att det går att ploga och sanda i samma moment och arbetet går mycket snabbare.

— Tidsbesparingen är upp till hälften jämfört med det traditionella sättet då föraren behöver byta redskap på hjullastaren, berättar Krister Åkerblom, försäljnings- och produktchef för kompaktmaskiner på Pon Equipment.

Att ploga och sanda i samma moment är ingen ny företeelse men däremot har det inte varit vanligt på hjullastare på grund av hydraulikens utförande. Pon har varit med och tagit fram en lösning där separat hydraulik byggs på maskinen vilket innebär att hjullastaren kan använda redskapen parallellt, helt utan prestandaförluster.
— Det finns ett stort behov på marknaden av att kunna använda kompakta hjullastare i vinterunderhåll på mindre gator, trottoarer och gång- och cykelvägar, säger Krister.
— Det här är en kostnadseffektiv lösning som är särskilt praktisk. Entreprenören behöver till exempel inte investera i en dyrare redskapsbärare.
Vannesta Entreprenad är ett entreprenadföretag verksamt i Mälardalen som har investerat i en vinterutrustad Cat 906M. För ägaren Johan Blomqvist är det parallella körsättet givet.
— Med den typen av underhåll vi arbetar med måste det vara så. Ska man vara effektiv på gång- och cykelvägar och trottoarer finns inget alternativ, berättar han.
Företaget har drygt 30 maskiner, omsätter 50 miljoner kronor och sysselsätter ett 30-tal personer. Vannesta Entreprenad arbetar som underentreprenör, men även med egna entreprenader, hyr ut maskiner och återvinner asfalt, betong och krossar material. Företaget ansvarar för snöröjning och vinterunderhåll i Mariefred och har gjort det i flera år. Erfarenheten är lång och Johan vet vad som krävs.
— Att plogen och sandspridaren kan köras samtidigt på lastmaskinen är enda sättet att konkurrera jämfört med andra lösningar. Annars blir du aldrig lönsam, säger han.
— Med vårt paket får entreprenörerna snabbt och enkelt en lönsam, effektiv och komplett vintermaskin som är färdig för att ploga och sanda med direkt när den levereras, säger Krister Åkerblom.
Cat 906M

Relaterade artiklar