ANNONS

Youtube gav honom möjlighet att köpa mark

Grant Hilbert är en ung lantbrukare i sydöstra Iowa som lyckats att köpa jordbruksmark och komma igång med sin gård, endast 24 år gammal. Han samlade ihop sitt kapital på ett ovanligt vis. Pengarna kom från hans Youtube-kanal där han spelade Farm simulator, kanalen har idag över 1 miljon prenumeranter.

Redan som liten drömde Grant Hilbert om att bli lantbrukare. Familjen bodde i en förort till Des Moines vilket är delstatshuvudstad i Iowa. Ett liv som var långt från jordbruket. Men i släkten fanns lantbrukare och han ägnade alla skollov på släktens gård.

– Redan som liten var min dröm att bli bonde. Alla mina kompisar hade idoler som var idrottsstjärnor eller kändisar. Men mina idoler var bönder, säger han till Farm Journal.

Han insåg att det skulle ta tid att spara ihop tillräckligt med pengar för att köpa egen mark. Men även om det skulle dröja till han fyllt 50 år så var målet ändå att ha sin egen gård. Han skulle dock nå sina drömmars mål långt tidigare. Vägen dit gick via Farm simulator och Youtube.

Han började att spela Farm simulator och lade ut en video varje dag under hela gymnasietiden. För egen del var han ingen stor användare av Youtube men han insåg potentialen att kunna tjäna pengar genom att samtidigt spela ett spel som gick i linje med hans största intresse. Sommaren innan han började på Iowa State University hade han mycket tid och ökade antalet publiceringar rejält. Då började saker och ting att hända. Första året på college hade kanalen 100 000 följare. Andra året 300 000. Tredje året 600 000.

När han tog sin examen i agriculture business hade kanalen mer än 1 miljon följare.

Han tjänade nu tillräckligt med pengar från sin Youtube-kanal för att kunna köpa sin egen gård. 2020 blev det verklighet då han köpte den första gården på 120 tunnland och året därpå ytterligare en gård. Totalt äger han nu 250 tunnland åkermark på de två gårdarna till ett värde om 1,8 miljoner dollar.

Utöver lantbruket har han fortsatt att driva sin verksamhet på Youtube, startat ett spelbolag med fokus på jordbruksspel för smartphones. Men mest av allt vill han driva sina gårdar tillsammans med sin bror.

– Om man ska försöka att förstå sig på Grant så måste man förstå hans passion för lantbruk, säger hans bror Spencer.

– Han hade inget sätt att köpa sin egen gård så han spelade Farm simulator enbart med målsättning att det skulle kunna göra hans dröm till verklighet.

Relaterade artiklar