ANNONS

100 lådor som gör provmjölkningen smidigare

Växa har nu 100 provmjölkningslådor som tillsammans med vår personal underlättar provmjölkningen för lantbrukare runt om i landet. Några av provmjölkningslådorna hittar man hos Kalset Mjölk i Skeppshult.

Varje månad får Kalset Mjölk besök av Växas husdjurstekniker som kommer med fyra provmjölkningslådor och sätter i gång provmjölkningen i robotarna, för att sedan komma tillbaka dagen efter för att avsluta och sköta inrapporteringen. Att ha full service med en husdjurstekniker som tar hand om hela provmjölkningen är smidigt.

— Det är tidsbesparande och vi behöver inte bekymra oss om provmjölkningen, det rullar på och blir gjort när det ska. Husdjursteknikerna gör det här varje dag och kan hur lådan och allting fungerar mycket bättre än oss som bara skulle ha gjort det en gång i månaden, säger förman Tommy Rehn.

Provmjölka i robot med full service
För att göra provmjölkningen riktigt effektiv och tidsbesparande kan du hyra provmjölkningslådan av Växa de dagar du ska provmjölka. Husdjurstekniker från Växa kommer ut med lådan och startar upp provmjölkningen. Dagen efter när alla kor har provmjölkats kommer de tillbaka och avslutar provmjölkningen, registrerar, skickar in uppgifterna digitalt och tar med sig lådan tillbaka.

— För att få ut så mycket som möjligt av besöket är ett tips att även boka in andra tjänster samma dag som uppstarten av provmjölkningen, så som dräktighetsunderökning, fruktsamhetsservice eller avhorning. Genom att kombinera flera insatser vid samma tillfälle sparar kunden både tid och pengar, och vi har också ett extra tillfälle att se så provmjölkningen fungerar och kan åtgärda eventuella fel direkt, säger husdjurstekniker Elvira Lund.

Växa håller också koll på provmjölkningsintervallet och bokar in tider kommande månader för att underlätta din långsiktiga planering. Inför besöket av Växas personal är det bra att göra vissa förberedelser.

— Eftersom lådorna är ganska stora och tunga är det bra om det är lätt att ta sig fram till roboten, gärna med grindar som går att öppna till exempel. Om det också finns varmvatten och diskborste i närheten går arbetet lite enklare och fortare när vi ska avsluta provmjölkningen, säger Elvira Lund.

Viktig del i avelsplanen
När någon annan sköter provmjölkningen kan första djurskötare på Kalset Mjölk Sofie Lycksell göra annat, bland annat att titta igenom förra provmjölkningen eller historiken i managementverktyget MinGård® som hämtar data från Kokontrollen®. Uppgifter från Kokontrollen® används även för att lägga upp avelsplaneringen.

— Datan från Kokontrollen® spelar stor roll när vi lägger planen för djuren vi ska seminera. Det är också intressant att gå tillbaka och titta på flera generationer. Om vi ser att djur varit riktigt bra längre tillbaka kan de vi är lite tveksamma på få en till chans, säger Sofie Lycksell.

Både Sofie och Tommy är väldigt avelsintresserade och tycker att avelsvärdena som kommer från Kokontrollens data är en av de absolut viktigaste aspekterna med Kokontrollen®. De vill se att så många som möjligt fortsätter att provmjölka så att avelsarbetet fortsätter framåt.

— Jag tycker också det är bra att man kan jämföra sig med andra gårdar som är med i Kokontrollen®. Det blir ett erfarenhetsutbyte där vi kan se vad de gör bra och vad vi kan bli bättre på, säger Sofie Lycksell.

Stöd vid övergången till robot
I slutet på 2023 gick de 260 korna över från att mjölkas i grop till fyra robotar. Övergången gick för det mesta smidigt och korna ställde snabbt om. Men i och med bytet så uppstod vissa juverhälsoproblem.

— Då hade vi verkligen nytta av Kokontrollen®. Vi kunde se vilka kor som hade problem, jämföra juverhälsa med tidigare och jämföra olika sorters bakterier. Vi hade många genomgångar och har nu jobbat stenhårt med juverhälsan – och det har gett resultat, säger Tommy Rehn.

Problemen åtgärdades med ändrade rutiner, justering på robotarna och noggrannhet kring sinläggningen. Just celltal är ett av de viktiga nyckeltalen som Kalset Mjölk får ut av Kokontrollen® och följer noga. Men det viktigaste enligt både Sofie och Tommy är helhetsbilden av djuren och produktionen som Kokontrollen® ger.

— Med servicen att vår husdjurstekniker kommer och sköter provmjölkningen så behöver vi inte dra oss för extraarbetet det innebär att provmjölka eller bekymra oss om något inte skulle fungera. Husdjursteknikerna gör det här varje dag och kan enkelt åtgärda om något går fel, säger Tommy Rehn.

Relaterade artiklar